Leul va fi supus unor noi presiuni de depreciere din cauza actualelor schimbari politice, insa banca centrala va preveni o depreciere drastica a monedei nationale, arata analistii Citi Group, citati de NewsIn. Acestia mai considera ca dispozitia si capacitatea BNR de a apara leul nu ar trebui subestimate, avand in vedere nivelul considerabil al rezervelor bancii centrale.

"Cu toate ca ultimele schimbari de ordin politic ar trebui sa ridice noi presiuni asupra leului, ne asteptam ca BNR sa continue sa fie activa pe piata valutara pentru a preveni o depreciere drastica a leului", se arata in raportul Citi.

Analistii Citi Group au mai adaugat ca, in opinia lor, "chiar si fara banii de la FMI - a caror acordare depinde de cea de-a doua evaluare, BNR pare sa aiba suficiente resurse pentru a stabiliza evolutia leului in urmatoarele luni (circa trei miliarde de euro, daca tinta de active straine nete impusa de FMI este respectata)".

"Dat fiind ca situatia politica e putin probabil sa se imbunatateasca inainte de inceputul anului viitor, e de asteptat ca leul sa ramana sub presiune. Cu toate acestea, dorinta si capacitatea BNR de a apara leul nu ar trebui subestimate, dat fiind nivelul destul de acceptabil al rezervelor bancii centrale", se mai arata in raport.

Indiferent de componenta pe care o va avea noul guvern si de posibila intarziere a finalizarii celei de-a doua evaluari de catre Fondul Monetar International (FMI), analistii Citi considera ca exista suficient sprijin pentru programul UE-FMI in randul partidelor politice. "Drept urmare, e de asteptat ca implementarea programului sa fie reluata odata cu numirea unui nou guvern, dupa alegerile prezidentiale", cred analistii institutiei.