Economia Romaniei se va contracta cu 8% in acest an, datorita declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare, se arata intr-un raport al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Analistii institutiei estimeaza ca economia romaneasca va reveni pe crestere in 2010, cand va inregistra un avans de 1%.

BERD isi revizuieste astfel estimarea anterioara, publicata in luna martie a acestui an. Institutia se astepta la acea data la o comprimare cu 4% a economiei romanesti in acest an, si prognoza pentru 2010 un avans de 0,4%.

"Dupa ani de crestere sustinuta, Romania se confrunta cu o incetinire economica semnificativa datorata declinului exporturilor, reducerii activitatilor din sectorul constructiilor si micsorarii nivelului de finantare. Cu toate acestea, institutiile financiare internationale au actionat pentru a ajuta la atenuarea impactului crizei, iar perspectiva Romaniei pe termen mediu ramane favorabila, cu un potential bun in ceea ce priveste reluarea cresterii odata ce conditiile globale o vor permite", a declarat Peter Sanfey, economist la Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare.

Fondul Monetar International (FMI) anticipeaza pentru acest an o scadere a economiei Romaniei cu 8,5% si se asteapta sa revina pe crestere in 2010, cu 0,5%.

Pe de alta parte, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estimeaza, in raportul preliminar de toamna, ca economia Romaniei se va comprima cu 7,7% anul acesta, urmand sa revina pe crestere in al doilea trimestru din 2010. Pentru intregul an 2010, CNP ia in calcul o crestere reala de 0,5% a Produsului Intern Brut al Romaniei.

Economiile din Europa Centrala si de Est vor creste cu 2,5% in 2010

Pentru economiile tarilor Europei Centrale si de Est, BERD estimeaza o scadere medie de 6,3% in 2009, ca urmare a declinului brusc al productiei din prima jumatate a anului. "Semne ale unei cresteri pozitive in al treilea trimestru al lui 2009 sugereaza ca recesiunea este pe sfarsite in mai multe tari din regiune. Cu toate acestea, orice revenire in 2010 se intrevede a fi fragila si neconsistenta", arata BERD.

Analistii institutiei sunt de parere ca economia regiunii va inregistra o rata medie de crestere de 2,5% in 2010.

"Desi cresterea din 2010 este prevazuta a fi mai mare decat valoarea de 1,5%, care fusese anuntata de BERD in mai, aceasta reflecta mai degraba revenirea dintr-o incetinire mai puternica decat se anticipase la inceputul acestui an, decat semnele unei economii mai viguroase in 2010", se mai arata in raport.

Printre factorii care vor influenta cresterea in 2010 se numara ritmul lent de crestere al exporturilor (in special in zona EURO) si inasprirea conditiilor de creditare, in contextul in care bancile vor continua sa-si reduca investitiile in regiune, iar finantarea persoanelor fizice si firmelor mici va ramane la un nivel redus, ca urmare a cresterii numarului creditelor neperformante.

Economistul sef al BERD, Erik Berglof, este de parere ca impactul social ale crizei economice globale va fi resimtit cu precadere anul viitor, cand numarul falimentelor companiilor si rata somajului vor continua sa creasca.