Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Romania se va incadra in tinta de deficit bugetar convenita cu FMI

Romania se va incadra in acest an in obiectivul privind un deficit bugetar de 7,3% din PIB convenit cu Fondul Monetar International, declara viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Cifrele arata promitator, pentru ca executia bugetara la noua luni s-a plasat sub tinta, spune viceguvernatorul.

Premierul in exercitiu Emil Boc a anuntat ca deficitul bugetar s-a plasat, la 1 octombrie, la 5,04% din Produsul Intern Brut proiectat pentru 2009, fata de obiectivul de 5,05% din PIB stipulat in acordul cu FMI si Comisia Europeana. Sa mai spunem ca Fondul Monetar International a fost de acord, la inceputul lunii august, dupa prima evaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere a deficitului bugetar la 7,3% in 2009, de la proiectia anterioara de 4,6%.

China ar putea deveni a doua mare economie a lumii

China ar putea deveni a doua mare economie a lumii pana in 2011, depasind Japonia, anticipeaza analistii. Autoritatile chineze urmeaza sa prezinte saptamana viitoare datele privind evolutia Produsului Intern Brut din trimestrul al treilea.

Economistii anticipeaza o crestere economica de 9,5% fata de perioada similara a anului trecut, recuperand teren fata de Japonia, care ar putea inregistra un avans mai mic de 1% in aceeasi perioada.

Astfel, in baza trendului deja stabilit in contextul crizei globale, China ar putea detrona Japonia de pe pozitia de cea de-a doua mare economie a lumii si cea mai mare din Asia, ocupat in ultimii 40 de ani. Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei s-a plasat anul trecut la 4.300 miliarde de dolari, fata de 4.900 miliarde in Japonia, potrivit datelor Bancii Mondiale. Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari in 2008.

Cea mai grava afacere de trafic de informatii bursiere din SUA, descoperita

Un miliardar srilankez a fost inculpat de catre autoritatile americane in cea mai grava afacere de „delict de initiere", (ceea ce inseamna utilizarea de informatii privilegiate pentru obtinerea de profituri financiare) descoperita vreodata in domeniul fondurilor speculative.

Infractiunile, care au adus in 3 ani profituri ilegale de zeci de milioane de euro au implicat interceptari telefonice, vinderea de informatii din interiorul unor negocieri delicate si implicarea a numeroase personalitati din lumea businessului.

Afacerea, extrem de banoasa, a demarat potrivit plangerilor inregistrate de FBI, in 2006, si viza in principal traficul de informatii din cadrul societatilor cotate la Bursa. Inalti oficiali din IBM ii transmiteau miliardarului srilankez ceea ce se discuta in negocierile IBM-AMD sau chiar rezultatele financiare ale IBM, inainte ca acestea sa fie oficial comunicate. Srilankezul specula la bursa aceste informatii si profiturile le impartea apoi cu cei implicati.

Culmea ironiei este ca IBM vinde softuri care sa depisteze iesirea din companie a informatiilor delicate, care ar putea prejudicia firma. Mai mult, in joc au intrat si analisti ai agentiei de rating Moody`s.

Posta britanica angajeaza temporar 30.000 de salariati

Compania postala din Marea Britanie intentioneaza sa recruteze 30.000 de angajati temporari pentru a rezolva situatia celor peste un milion de scrisori si colete blocate de greve si pentru a face fata cresterii activitatii inainte de Craciun.

Mai multe sindicate au criticat decizia Royal Mail, in contextul in care mai multe greve regionale afecteaza distributia curierului de mai multe saptamani. Conducerea Royal Mail a anuntat ca va recruta pentru o durata limitata 30.000 de salariati, adica dublu fata de personalul angajat temporar in mod normal inainte de Craciun. Compania postala britanica are 120.000 de angajati.

La final principalele repere economice ale zilei:

Astazi se desfasoara Forumul Economic si Comercial Romano-Chinez organizat de Camera de Comert si Industrie a Romaniei si Ambasada Republicii Populare Chineze in Romania

iar la Luxemburg are loc reuniunea ministrilor de Finante din zona euro