Banca Centrala a SUA (Federal Reserves – FED) a anuntat luni ca a testat in premiera operatia inversa injectarii de lichiditate in piata, in cadrul strategiei de iesire din criza. Practic, FED New York, intermediarul traditional intre FED si pietele financiare, a testat o operatiune de retragere a dolarilor din piata, "urmand sa angajam si pe viitor asemenea teste”, precizeaza comunicatul FED NY.

Pietele mondiale privesc cu mare atentie miscarile FED, care pana acum a injectat lichiditate in sistem pentru a sprijini reluarea activitatii economice, urmarind momentul in care FED va lua masuri care sa „stinga” eventualele puseuri inflationiste si o re-ambalare a creditarii.

Operatiunea testata luni consta in preluarea in schimbul unor active a dolarilor pe care institutiile financiare le detin ca rezerve, prin intermediul a 18 parteneri – mari institutii financiare- cu care FED lucreaza atunci cand intervine in piata.

FED NY a mai precizat in comunicat ca lucreaza impreuna cu operatorii din piata la aspectele practice de retragere a lichiditatii, pentru a se asigura ca acest instrument va functiona deplin in momentul in care la nivelul conducerii FED, comitetul de politica monetara va decide sa se apeleze la el.