Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea, a declarat ca incepand din luna mai sau iunie se va aplica Directiva 48 a Comisiei Europene privind contractele de credit de consum. "O vom aplica asa cum este ea acum, suntem de acord, dar ca sa extindem la toate creditele, piata nu este coapta deocamdata", a spus acesta. Directiva prevede, printre altele, limitarea comisioanelor de rambursare anticipata la maximum 1% iar Consiliul Concurentei a propus, recent, ca prevederea sa se aplice si pentru alte credite in afara celor de consum.

"Vom aplica directiva fara niciun fel de comentariu, asa cum este ea la ora actuala. Am auzit intentii exprimate ca daca tot o aplicam la creditele pentru consum si nu la cele ipotecare sa incercam s-o aplicam la toate creditele. Daca vom fi fortati sa facem acest lucru costurile se vor duce tot la client", a spus Radu Ghetea, in cadrul unui forum pe tema protectiei consumatorilor de servicii si produse financiare, organizat de Institutul Bancar Roman.

Radu Ghetea si-a argumentat opinia spunand ca "acel comision de rambursare anticipata trebuie sa acopere pierderile pe care o banca poate sa le inregistreze in cazul unei rambursari inainte de termen, se practica si in conventiile internationale. Am inteles mesajul, trebuie sa limitam acest comision. Nu sustinem majorarea comisioanelor in ideea de a descuraja mutarea de la o banca la alta", a mai spus Ghetea.

UPDATE Mihail Meiu, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor: "Dl. Ghetea a vorbit mult despre spaima ca s-ar extinde prevederile directivei. Sunt tari in UE care au adoptat aceleasi prevederi si pentru alte credite. Oare ce anume il sperie? Comisionul de rambursare anticipata? Posibil, fiindca acum e si 7 si 8% la unele banci", a spus Meiu.

Acesta a subliniat ca posibilitatea clientilor de a se muta de la o banca la alta este un concept pe care Comisia Europeana il promoveaza foarte mult.

"Sau poate bancherii sunt speriati de informarea precontractuala?", a mai spus reprezentantul ANPC.

Din nefericire, la discursul lui Mihail Meiu, Radu Ghetea nu mai era prezent in sala, pentru a-i raspunde.

ANPC a reactionat inca de la inceputul anului

Adoptarea directivei europene, cu aplicare din anul 2010, a generat in anul 2009 o serie de reactii ale institutiilor implicate.

In luna martie, printr-o scrisoare adresata ARB, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) preciza ca bancile trebuie sa dea justificari temeinice cu privire la nivelurile ridicate ale comisioanelor de rambursare anticipata - asa cum arata, la acea data, portalul de informatii financiar Conso.ro

Directiva europeana se aplica numai in cazul creditelor de consum negarantate, mai mici de 75.000 euro. Chiar si asa, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului a recomandat oficial bancilor romanesti sa foloseasca aceste valori pentru toate tipurile de imprumuturi acordate populatiei.

Creditele cu dobanda variabila ar trebui scutite de comision. “Pentru a nu exista diferente de opinie intre banca si inspectorii ANPC, consideram ca banca poate utiliza pentru acest comision limitele impuse de noua Directiva Europeana privind creditarea, care va intra in vigoare in 2010”, au transmis reprezentantii Autoritatii.

Detalii despre directiva UE

Prin aceasta directiva se stabileste un nivel maxim al comisionului de 1%, in cazul in care creditul este rambursat cu cel putin un an inainte de scadenta. Valoarea se reduce la 0,5%, daca pana la scadenta a ramas mai putin de un an, dar banca va avea dreptul la aceasta compensatie numai in cazul in care dobanda perceputa pentru acel imprumut este fixa, se detaliaza in articolul publicat de Conso.ro. In cazul in care dobanda este variabila, nu se vor putea impune comisioane de plata a creditului in avans.

Consiliul Concurentei a propus extinderea directivei:

Consiliul Concurentei a propus recent eliminarea comisioanelor de rambursare anticipata a creditelor de consum, în conformitate cu directivele europene, si extinderea si la celelalte credite sau limitarea la 1%.

"Am analizat concurenta la nivel bancar si mai ales în ce masura comisioanele bancilor împiedica migrarea clientilor de la o banca la alta. Aici intervine problema comisionului de rambursare anticipata, care împiedica exact aceasta miscare a clientilor între banci", a spus presedintele Consiliului, Bogdan Chiritoiu, citat de NewsIn.

Chiritoiu a precizat ca aceasta propunere are în vedere modificarea cadrului legal existent, noua lege urmând sa intre în vigoare pâna în luna mai a anului 2010.

"Aceasta directiva de reglementare a comisioanelor trebuie aplicata si în România, iar noi avem încredere ca acest lucru va fi posibil. Vom discuta în cursul zilei de azi (marti-n.r.) cu reprezentantii sistemului bancar, pentru a stabili cum sa o punem în practica", a adaugat Bogdan Chiritoiu, potrivit sursei citate.