Guvernul Boc isi continua activitatea, chiar daca nu mai are posibilitatea de a aproba proiecte de legi sau ordonante de urgenta. In schimb, poate emite hotarari. Astfel, Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, o hotarare privind suplimentarea bugetului in vederea alocarii a 160 de milioane de lei pentru subventionarea crescatorilor de bovine. Banii provin din Fondul de Rezerva bugetara. In ciuda acestei alocari, Guvernul nu va putea achita integral subventia la care au dreptul fermierii, ci doar 35% din suma necesara.

Aceasta decizie vine la scurt timp dupa ce fermierii au acuzat Ministerul Agriculturii ca intarzie plata subventiei pe cap de animal care in acest an a fost stabilita la 571 de lei."Nu ne platesc banii pe care avem dreptul sa-i luam legal. Ministerul Agriculturii nu are banii necesari", a declarat, in urma cu o zi, pentru HotNews.ro Costel Caras, presedintele Sindicatului Crescatorilor de Taurine.

Insa, banii alocati acum de Guvern nu ajung pentru plata intregii subventii. Potrivit premierului Emil Boc, va fi alocata doar o parte din subventie, adica 200 de lei, ceea ce reprezinta 35% din plafonul maxim. "Astazi am reusit sa gasim o solutie partiala pentru a putea sa platim o parte din subventie. Sunt 224.000 de beneficiari care vor primi o subventie de 200 de lei pe cap de animal care reprezinta 35% din plafonul maxim. Pentru a putea plati aceasta prima transa am alocat 160 de milioane de lei", a declarat Boc la sfarsitul sedintei de Guvern.

Crescatorii de bovine au amenintat ca pe 28 octombrie vor merge la Bucuresti pentru un protest. Nemultumirile au pornit de la faptul ca subventia nu a ajuns nici pana acum la fermieri. Aceasta in conditiile in care a fost semnat un protocol cu Ministerul Agriculturii care se angajaa sa vireze subventia pe cap de animal, aferenta acestui an, in luna octombrie.