Sindicatele si patronatele nu reusesc sa ajunga la o intelegere in privinta salariului minim pe economie. Dupa cateva saptamani de negociere, nu a fost stabilit care va fi nivelul salariului minim incepand cu ianuarie 2010. Sindicatele cer ca acesta sa creasca la 705 lei de la 600 cat este in prezent, iar pentru cei cu angajati cu studii superioare solicita 1.420 lei. In schimb, patronatele vor ca salariul minim sa fie inghetat timp de 6 luni in 2010. Ministerul Muncii incearca un compromis, insa nici acesta nu este pe placul patronatelor.

Ministerul Muncii a propus ca pentru angajatii cu studii superioare, coeficientul minim sa scada la 1,75 fata de 2 cat este in prezent stabilit in contractul colectiv de munca la nivel national. Astfel, salariul minim pe economie ar urma sa fie atat cat cer sindicatele, adica 705 lei, iar cel pentru angajatii cu studii superioare sa creasca la 1.234 lei, si nu la 1.420 lei. Nici cu aceasta propunere nu sunt de acord patronatele. Acestea se mentin tari pe pozitie si cer cu insistenta inghetarea salariului minim, atat pentru angajatii necalificati, cat si pentru cei cu studii superioare.

"Nu suntem de acord cu aceasta propunere pentru ca nu se sustine din punct de vedere al productivitatii. Aceasta masura ar insemna un factor de adancire a crizei economice din Romania", a declarat pentru HotNews.ro Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

In acest moment, salariul minim pentru angajatii cu studii superioare este de 1.200 lei. Discutiile pe tema salariului minim continua. Actualul Guvern are posibilitatea de a emite o Hotarare privind cresterea salariului incepand cu 1 ianuarie 2010.