Moneda europeana a depasit miercuri pragul de 1,5 dolari pentru prima data in ultimele 14 luni, pe fondul cresterii apetitului pentru risc, ce penalizeaza moneda americana, considerata valoare de refugiu, potrivit NewsIn care citeaza AFP.

Euro a atins cotatia maxima de 1,5003 dolari in jurul orei 16:50, ora Romaniei, nivel ce nu a mai fost depasit din 11 august 2008.

Intrebat despre evolutia dolarului american in fata monedei unice europene, seful BCE, Jean Claude Trichet a declarat ca, mai ales in circumstantele economice actuale, „este extrem de important ca autoritatile americane sa isi mentina angajamentul in favoarea unui dolar puternic. Nu facem aici o campanie pentru utilizarea pe scara internationala a euro”, a precizat Trichet.

Americanii sunt banuiti ca isi slabesc intentionat moneda, pentru a sprijini astfel reluarea activitatii economice. Mediul economic european este la randul lui ingrijorat. Presedintele grupului european EADS a apostrofat autoritatile monetare europene din cauza ca un euro prea puternic le afecteaza profiturile.

EADS are costurile exprimate in euro, iar incasarile in dolari. Incepand cu luna martie, cand au aparut primele semne de revenire economica, euro a castigat circa 20% fata de dolar pe pietele valutare. Investitorii au vandut dolari din ce in ce mai mult odata cu revenirea apetitului pentru risc si dupa ce rolul sau de principala moneda de rezerva pe plan mondial a inceput sa fie din ce in ce mai contestat.

Optimismul investitorilor a fost alimentat miercuri de unele rezultate financiare, in special de cele ale Yahoo! si Morgan Stanley, care au depasit asteptarile. Pe plan macroeconomic, increderea investitorilor a fost sustinuta de vestile legate de economia din China, care a crescut puternic in al treilea trimestru, potrivit ultimelor date.