Economia Chinei a cunoscut cea mai rapida dezvoltare din lume, intr-un singur an. Stimularea cheltuielilor si cresterea creditarii a ajutat Beijingul sa conduca la nivel global, in lupta de iesire din recesiune. Produsul intern brut a crescut cu 8,9 procente in trimestrul al treilea, informeaza Bloomberg. Alte rapoarte arata ca productia industriala si vanzarile de retail s-au accelerat in septembrie.

Dolarul a inregistrat cresteri notabile, iar bursele asiatice au scazut, insa, pe fondul ingrijorarilor ca accelerarea dezvoltarii Chinei va impinge factorii de decizie politica sa ia in considerare retragerea stimulilor fiscali in urmatoarele trimestre. In acest context, presedintele China Merchants Bank Co, Qin Xiao, a declarat ca banca centrala trebuie sa inaspreasca "urgent" politicile fiscale, pentru a preveni cresterea preturilor.

In urma cu o saptamana, analistii economici sustineau ca economia Chinei ar putea ajunge, pana in 2011, pe locul al doilea in lume, depasind Japonia. Produsul Intern Brut (PIB) al Chinei s-a plasat anul trecut la 4.300 miliarde de dolari, fata de 4.900 miliarde in Japonia, potrivit datelor Bancii Mondiale. Cea mai mare economie a lumii este cea a Statelor Unite, cu un PIB de 14.200 miliarde de dolari in 2008. Dezvoltarea accelerata de la Beijing ar putea detrona Japonia de pe pozitia de cea de-a doua mare economie a lumii si cea mai mare din Asia, ocupat in ultimii 40 de ani.