"E foarte putin probabil ca acum, la scurta vreme dupa ce am iesit din recesiune, sa cadem din nou in ea", a declarat joi Axel Weber, membru al Consiliului Guvernatorilor Bancii centrale Europene (BCE).

El a mai adaugat ca pe moment nu vede niciun risc major pe termen mediu, la adresa stabilitatii preturilor. "Exista mai multi factori in zona euro ca si in alte mari economii care ne indica perspective mai degraba pozitive decat o prabusire in recesiune", a spus el in cadrul unui discurs pronuntat la un seminar in Israel si citat de AFP.

Discursul lui Weber a fost insa amendat de seful Bundesbank, care a precizat ca optimismul exagerat e la fel de periculos ca si excesul de pesimism si neincredere. "Nu gasesc niciun argument in favoarea unui optimism excesiv, data fiind fragilitatea reluarii cresterii economice", a adaugat presedintele Bundesbank, unul dintre cei mai respectati bancheri europeni.

In ceea ce priveste Romania, lupta cu inflatia nu e nici pe departe terminata. Riscurile vin dintr-o posibila relaxare a politicii fiscale pe fondul penuriei resurselor de finantare, aceasta ducand ori la perturbarea ajustarii deficitului de cont, ori la „evictiunea” sectorului privat.

"In special in situatia in care cheltuielile bugetare suplimentare nu ar fi destinate investitiilor ci cheltuielilor curente si de personal, potentialul de stimulare a economiei ar fi epuizat rapid, facand loc presiunilor inflationiste pe termen scurt si intarziind reluarea cresterii economice. Alte riscuri ale inflatiei sunt generate de rigiditatile de pe piata fortei de munca, ale pietei bunurilor si serviciilor sau cheltuielilor bugetare", se arata in cel mai recent Raport asupra inflatiei al BNR.