Deputatii francezi au votat vineri un amendament la proiectul de buget pe 2010 care prevede taxarea cu 10% a profiturilor pe care bancile franceze le vor obtine in acest an, cu toate ca Guvernul daduse un aviz negativ acestei masuri. Propunerea legislativa, venita din partea socialistului Didier Migaud (care detine si functia de sef al comisiei de finante), a trecut cu 44 de voturi pentru si 40 impotriva, scrie presa locala.

„Statul, care a jucat rolul de asigurator de ultima instanta in timpul crizei bancare trebuie sa primeasca o parte din banii furnizati bancilor, in interesul general al natiunii”, a explicat Migaud.

De partea cealalta, ministrul Finantelor Christine Lagarde si-a reiterat opozitia in fata acestei masuri. „Sa adaugi inca 10 puncte procentuale impozitului in 2010 pe rezultatele din 2009 inseamna sa obligi bancile franceze sa plateasca acesti bani ca si cand ele ar fi comis greselile care au provocat criza. Or, din cate stiu, acest lucru nu s-a intamplat”, a declarat Lagarde.

Aseara, Guvernul francez a anuntat ca vor solicita luni anularea deciziei si reluarea scrutinului pe motiv ca doi deputati ai UMP s-ar fi „inselat” si ar fi votat eronat.

Adunarea deputatilor a mai adoptat tot vineri un amendament propus de Lagarde, prin care bancile vor plati anual o taxa care sa acopere cheltuielile facute cu controalele bancare.

Ministrul de Finante a declarat ca cele 100 de milioane de euro pe an, nivel la care se spera a se colecta prin noua taxa vor fi alocati integral Bancii Nationale a Frantei, care in prezent „furnizeaza gratuit atat resursele umane cat si cele materiale cu care se face supravegherea bancara”.