Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Japonia si Australia vor sa realizeze o comunitate economica

Japonia si Australia vor o comunitate economica, pe modelul Uniunii Europene. Cele doua state si-au prezentat fiecare cate un proiect in acest sens, la summitul din Thailanda care a reunit liderii asiatici. Conducatorii celor zece tari membre ale Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est s-au intalnit initial pentru a discuta despre modalitatile de redresare economica. Drept masura de iesire din criza, blocul regional s-a angajat sa creeze o comunitate economica pana in anul 2015, care ar putea da nastere unei piete de aproape 600 de milioane de oameni. Iar lucrurile nu s-au limitat la atat. Seful guvernului nipon a sustinut un proiect, potrivit caruia Asia de Est trebuie sa "conduca lumea".

Europa sustine relansarea economica prin reducerea taxelor si a impozitelor

Europa mizeaza pe reducerea taxelor si a impozitelor, pentru a sustine relansarea economica. Aceasta este concluzia unei analize realizate de Agentia France Presse. Jurnalistii francezi noteaza ca declaratia facuta de Germania, conform careia vor avea loc reduceri semnificative de impozite dupa ce Italia si Suedia au anuntat proiecte similare, confirma o tendinta europeana. Cea mai mare parte a statelor nu acorda, deocamdata, foarte mare importanta cresterii deficitelor si pune accentul pe relansarea economica. Astfel, cancelarul german Angela Merkel si noii sai aliati liberali prevad in programul de guvernare reduceri fiscale de 24 de miliarde de euro, in favoarea gospodariilor si a societatilor comerciale, pentru urmatorii patru ani de legislatura. Italia pariaza si ea pe reducerea incarcaturii fiscale pentru a sustine activitatea economica. Seful executivului de la Roma, Silvio Berlusconi, a anuntat ca studiaza o reducere sau chiar o desfiintare temporara a taxei profesionale - o decizie similara cu cea a Frantei. Guvernul suedez de centru-dreapta, care prezideaza acum Uniunea Europeana, anunta si el noi reduceri ale impozitelor pe venituri, pentru a stimula piata muncii.

Italia depaseste Marea Britanie din punct de vedere economic

Italia depaseste Marea Britanie din punct de vedere economic, pentru prima oara in ultimii 15 ani. Economia Regatului Unit, care se confrunta cu cea mai grava recesiune din istoria sa moderna, s-a contractat neasteptat cu 0,4% in trimestrul III al acestui an. Cifrele anuntate de Biroul national pentru statistica indica faptul ca este foarte probabil ca Marea Britanie sa fie ultima dintre tarile industrializate care vor iesi din recesiune, in conditiile in care date statistice arata ca este posibil ca economiile Germaniei, Japoniei, Frantei si Italiei sa inregistreze cresteri in perioada iulie - septembrie.

Bancile franceze sunt obligate sa acopere cheltuielile facute de Banca Nationala cu supravegherea lor

Bancile franceze sunt taxate suplimentar si obligate sa acopere cheltuielile facute de Banca Nationala cu supravegherea lor. Deputatii francezi au votat un amendament la proiectul de buget pe 2010 care prevede taxarea cu 10% a profiturilor pe care bancile franceze le vor obtine in acest an. Propunerea legislativa a fost facuta de seful comisiei de finante, socialistul Didier Migaud, care a declarat ca Statul, care a jucat rolul de asigurator de ultima instanta in timpul crizei bancare, trebuie sa primeasca o parte din banii furnizati bancilor, in interesul general al natiunii. Votul din Parlament vine dupa ce Guvernul de la Paris daduse un aviz negativ acestei masuri si a anuntat, imediat dupa aprobarea ei de catre deputati, ca va solicita anularea acesteia din motive procedurale.

La final, iata principalele evenimente economice ale zile:

Guvernul Romaniei si Departamentul Afacerilor Europene organizeaza la Palatul Parlamentului seminarul cu tema "Gestiunea fondurilor structurale".

Astazi incepe la Romexpo Targul International Tehnic - Bucuresti 2009.

In sala Atelier a Teatrului National Bucuresti, are loc conferinta de lansare a proiectului "Internet Responsabil".