Grupul financiar olandez ING a anuntat ca, in urmatorii patru ani, isi va separa activitatile bancare de cele de asigurari, ca parte a programului Back to Basics, se arata intr-un comunicat al companiei. De asemenea, ING isi va majora capitalul social cu pana la 7,5 miliarde de euro, pentru a rambursa mai devreme jumatate din ajutorul obtinut de la guvernul olandez.

Cu timpul, ING va renunta la toate operatiunile de asigurari, inclusiv cele de management al investitiilor, prin oferte publice initiale, vanzari sau o combinatie a acestor proceduri. Conform programului Back to Basics, banca se va concentra pe operatiunile din Europa, cu optiuni selective de crestere in alte zone, in vreme ce divizia de asigurari se va concentra pe acele sectoare unde este lider de piata, respectiv pensii si asigurari de viata.

Scopul acestui program este de a reduce complexitatea organizatiei, prin operarea separata a diviziilor bancara si de asigurari, sub umbrela grupului. In urma finalizarii acestui program, activele totale ale ING se vor reduce cu 30% fata de nivelul din 30 septembrie 2008.

Negocierile cu CE au fost finalizate, iar aprobarea oficiala a programului de restructurare este asteptata inaintea Adunarii Extraordinare a Actionarilor din 25 noiembrie, se mai arata in comunicatul ING. Pentru a primi aprobarea CE, ING trebuie sa vanda pana la finele anului 2013 ING Direct USA, compania de online banking detinuta in Statele Unite.

Totodata, ING a ajuns la un acord cu guvernul olandez pentru a rascumpara titluri de valoare Core Tier-1 de cinci miliarde de euro, dupa ce in octombrie 2008 a primit de la stat zece miliarde de euro. Titlurile de valoare vor fi rascumparate la o valoare de zece euro pe actiune, la care se adauga un cupon de 8,5%. Rambursarea ajutorului de stat va fi finantata printr-o majorare a capitalului social.

UPDATE: ING Asigurari de Viata sustine ca masura nu va afecta clientii si nici angajatii

In replica, oficialii ING Asigurari de Viata au tinut sa precizeze ca masura anuntata luni nu va afecta clientii si angajatii din Romania.

"Separarea activitatilor bancare de cele de asigurari nu va avea niciun impact negativ asupra produselor si serviciilor oferite clientilor sau asupra angajatilor, aceasta decizie urmand sa aduca mai multa soliditate, simplitate si transparenta operatiunilor de asigurari ale companiei", a declarat Cornelia Aurelia Coman, director general ING Asigurari de Viata.