"Daca tragem linie dupa perioada ultimelor 4 ani, cu toate schimbarile care au avut loc, situatia din prezent favorizeaza creditele in moneda nationala. Cu toate acestea, lucrurile in realitate se petrec exact pe dos. Creditul in euro creste cu o viteza mai mare decat creditul in lei. Acesta este un paradox, iar explicatia tine de marjele mari practicate de banci la creditele in lei. Bancile ar trebui sa dea mai multe credite in lei si am impresia ca omoara gaina care ar putea sa le aduca ouale de aur", a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea.

El a mai spus ca prin marjele mari pe care le practica, bancile incearca sa acopere pierderile din anii trecuti. "Si acest lucru nu e bine. Ar trebui ca bancile sa isi asume greselile trecutului, sa se multumeasca cu profituri mai mici si sa nu penalizeze clientii cu marje atat de inalte", a mai precizat Lazea.

El a amintit de perioada 2005-2007, cand salariile cresteau cu 20 la suta pe an nominal si care la un asemenea ritm de crestere nu dadeau batai de cap solicitantilor, iar creditarea crestea cu viteze foarte mari, insa in prezent efectul de deleveraging se manifesta foarte consistent.

"Aveam o tendinta de apreciere a cursului leului, aveam cresteri de salarii, toate facand mai avantajos creditul in euro. Lucrurile s-au schimbat semnificativ. Salariile nu mai cresc acum atat de tare. Tendinta leului este de depreciere, ceea ce confera mai multa atractivitate creditului in ron. Speculatiile imobiliare au scazut si ele masiv, astfel ca situatia e in favoarea creditului in lei", a mai spus economistul sef al BNR.