Problema foarte actuala a acestor zile este finantarea deficitului bugetar. Asa cum am anticipat, Ministerul Finantelor a redus considerabil nivelul la care se imprumuta de pe piata interna. Creditul guvernamental s-a diminuat in luna septembrie cu 3,8%, pana la 43 003,8 milioane lei, mai exact, Ministerul Finantelor mai mult a rambursat bani decat s-a imprumutat.

Nu mai e nevoie de bani? Ba este, deficitul bugetar este in crestere, si trebuie sa ne pregatim pentru excesul din luna decembrie. Sa fie oare nivelul actual de 43 miliarde limita de la care dobanzile la datorii intra intr-o spirala de neoprit?

Sa fie injectia continua de lei riscanta pentru curs? Nu mai mult ca altadata.

Trebuie sa observam o anomalie - inflatia este 4.9%, rata dobanzii de politica monetara este 8% iar statul abia se imprumuta la 10%. BNR a ajuns la un punct de echilibru dificil, cand economia stagneaza, cursul e semistabil, iar dobanzile la lei sunt suportabile, insa doar pe termen scurt.

Daca banii ieftini de la FMI intarzie sa vina, ajustarea va fi dificila. Cresterea cu doar 3 puncte procentuale a TVA va doar prima masura dintr-un lung sir.

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.