Explicatiile date de bancherii romani cu privire la nivelul ridicat al dobanzii si gradul scazut in care finanteaza economia sunt simple: Statul e de vina. Statul care nu stie sa rezolve situatia de criza economica (ba chiar o dubleaza cu una politica) si companiile care in loc sa se restructureze, iau credite pentru a-si acoperi erorile manageriale din trecut.

”Statul nu a putut compensa lipsa investitiilor prin programe care sa genereze dezvoltare economica”, spune seful Piraeus Bank, Catalin Pirvu. Ca urmare, cererile de suspendare, dizolvare sau radiere venite din partea companiilor au crescut alarmant.

Combinat cu rezultatele financiare slabe ale companiilor, creditarea devine mai “prudenta” (a se citi “trage sa moara”) atat pentru persoanele fizice cat si pentru companii.

Pirvu mai spune ca in urma analizei facute de banca, reticenta in a finanta companiile se datoreaza si faptului ca in loc sa se restructureze, firmele folosesc finantarile cu destinatia capital de lucru pentru finantarea investitiilor.

“Scaderea activitatii economice ar trebui sa atraga diminuarea nevoii de finantare. Termenele de plata catre furnizori au crescut. Instrumentele de debit refuzate la plata s-au dublat fata de anul trecut”, sintetizeaza Pirvu starea de lucru din sectorul IMM.

De aceeasi parte a explicatiilor sunt si oficialii BRD, care avertizeaza ca in absenta stabilizarii economice, a reducerii riscului de tara si fara aparitia unor surse concurente de finantare - piata de capital, suportul actionarilor, finantare externa - nu se va putea vorbi despre o creditare sanatoasa in Romania.

„Costul actual al creditelor este generat de perceptia cu privire la gradul de risc asociat Romaniei, pe fondul crizei economice dublate de recenta criza politica si a ingrijorarilor legate de sustenabilitatea deficitului bugetar”, spune Irimia Ionita, director delegat divizia riscuri la BRD SocGen.

Potrivit acestuia, cele mai mari greutati pe care le au bancile in procesul de finantare a companiilor tin de lipsa optimismului, numarul foarte mic de proiecte de investitii de pe piata si problemele interne ale firmelor, care vor sa isi finanteze erorile de management din trecut.

Oficialii Bancii Nationale au avetizat insa reprezentantii bancilor sa isi”mute” atentia de la nivelul profiturilor spre finantarea economiei.

Valentin Lazea, economistul sef al BNR a sugerat chiar ca finantarea scumpa pe care o ofera bancile are un cu totul alt motiv. „Marjele mari si in crestere practicate de sistemul bancar incearca probabil sa compenseze neperformanta anterioara”, a spus Lazea.