Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Banca Mondiala: Pierderile cauzate de creditele neperformante ar putea ajunge la 9% din PIB-ul Romaniei

Pierderile cauzate de creditele neperformante ar putea ajunge in Romania la 43 de miliarde de lei. Informatia a fost publicata intr-un raport al Bancii Mondiale, referitor la situatia din cele 10 state foste comuniste membre ale Uniunii Europene. Analistii institutiei sustin ca pagubele, desi substantiale, sunt gestionabile. Acestea variaza de la 9% din Produsul Intern Brut in cazul Romaniei, la 21 de procente din PIB in cazul Estoniei. Totusi, Banca Mondiala apreciaza ca scenariul prezentat poate deveni mai optimist, in functie de ritmul de revenire a pietelor. Chiar si asa cum se prezinta acum, creditele neperformante din fostele state comuniste sunt mult mai mici decat cele inregistrate in cazul altor crize financiare din trecut.

Bancherii raspund BNR: Creditam mai putin si scump din cauza Statului

Creditam mai putin si mai scump din cauza Statului si a companiilor care nu se restructureaza. Asa explica bancherii romani nivelul ridicat al dobanzii si gradul scazut in care finanteaza economia. Pe scurt: Statul este de vina. Nu stie sa rezolve situatia de criza, iar companiile - in loc sa se restructureze, iau credite pentru a-si acoperi erorile manageriale. Raspunsul vine la o zi dupa avertismentul lansat de economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea. Acesta a atentionat bancile ca „omoara gaina care ar putea sa le aduca ouale de aur”, favorizand creditele in euro. „Ar trebui ca bancile sa isi asume greselile trecutului (...) si sa nu penalizeze clientii cu dobanzi atat de inalte”, a declarat Lazea.

Fabrica Nokia de la Jucu a fost desemnata unul dintre liderii mondiali in "cladiri verzi"

Fabrica Nokia de la Jucu a fost desemnata una dintre "cladirile verzi" de top din lume. Uzina a primit certificatul "Gold Rating”, fiind prima institutie din Romania care intra in fruntea clasamentului privind grija pentru mediu. Ratingul a fost acordat pentru constructie si design, de catre Consiliul SUA al Cladirilor Verzi. Certificatul recunoaste cladirile care impun noi standarde in constructia "prietenoasa cu mediul", fiind atribuit celor mai performante si mai eficiente cladiri din punct de vedere energetic. Uzina de la Jucu este una dintre putinele constructii din lume care au primit ratingul Gold, dar este a doua astfel de performanta pentru Nokia, dupa fabrica sa din Beijing.

Norvegia este prima tara din Europa care isi majoreaza dobanda de politica monetara, de la inceputul crizei economice

Norvegia a devenit miercuri prima tara din Europa care isi majoreaza dobanda de politica monetara, de la inceputul crizei economice mondiale. Statul scandinav a reusit sa surmonteze criza fara probleme, datorita resurselor sale petroliere. In aceste conditii, Banca Centrala a Norvegiei a crescut dobanda cheie cu 0,25 puncte, pana la 1,50%. Masura reprezinta prima etapa in consolidarea progresiva a politicii monetare. Dupa o scurta perioada de recesiune, Norvegia, care se numara printre principalii exportatori de petrol din lume, a revenit pe crestere, in al doilea trimestru. Singurele state industrializate din lume, in afara Norvegiei, care au majorat dobanzile de politica monetara dupa declansarea crizei economice mondiale sunt Israelul si Australia.

Vanzarile de case noi din Statele Unite au scazut in septembrie, dupa cinci luni de crestere

Vanzarile de case noi din Statele Unite au scazut in mod neasteptat in septembrie, dupa cinci luni consecutive de crestere. Datele Departamentului de Comert arata ca vanzarile de locuinte unifamiliale au cunoscut luna trecuta un declin cu 3,6% fata de luna anterioara. Un nivel mult sub cel estimat de analisti, care se asteptau ca vanzarile sa inregistreze o noua crestere. Insa datele arata ca sectorul imobiliar, care s-a aflat in epicentrul crizei financiare mondiale, inregistreaza o revenire lenta.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

  • Camera de Comert si Industrie a municipiului Bucuresti organizeaza editia a 6-a a Topului Firmelor din municipiul Bucuresti.
  • Tot astazi, la Crowne Plaza Bucuresti are loc seminarul "Investitii verzi in domeniul energetic”.
  • Misiunea Fondului Monetar International isi continua a doua zi de lucru in Romania, pentru revizuirea acordului stand-by.