Comisia Europeana va face tot posibilul pentru a plati mai departe banii conveniti in acordul de imprumut cu Romania, a declarat, miercuri seara, Fabienne Ilzkowitz, reprezentant al Comisiei Europene, dupa discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor de la Bucuresti, potrivit NewsIn.

5 dintre cele 20 de miliarde din acordul de imprumut semnat de Romania cu institutiile internationale la inceputul acestui an provin de la Comisia Europeana, care a eliberat deja, in luna iulie, o transa de 1,5 miliarde de euro. In acest an ar mai urma sa ajunga in Romania, tot de la Comisia Europeana, inca un miliard de euro.

Pe 20 octombrie, Amelia Torres, purtatorul de cuvant in cadrul Direcţiei Generale pentru afaceri economice si financiare a CE, declara ca urmatoarea transa din imprumutul acordat de CE ar trebui achitata in ultimul trimestru al anului 2009, insa numai daca sunt intrunite toate conditiile:

  • "Acest lucru se poate intampla numai daca sunt intrunite toate condiţiile, inclusiv bugetul pentru 2010, care respecta angajamentele asumate prin programul de reforma economica si consolidare fiscala", spunea oficialul Comisiei Europene.

La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a subliniat din nou ca "indeplinirea acestor condiţii reprezinta o cerinţa obligatorie pentru acordarea sumei de 1 miliard de euro", adaugand ca "daca va fi necesar, va fi organizata o noua misiune dupa formarea noului guvern".