BNR a cotat joi un euro la 4,3079 lei, pragul de 4,3 lei fiind depasit pentru prima oara in ultimele 8 luni. Dealerii valutari contactati de HotNews.ro au declarat ca Banca centrala a vandut euro pentru a stopa o depreciere mai puternica a leului. "Brokerii ne-au spus ca leul s-a tranzactionat azi noapte pe pietele straine si la un curs de 4,33, chiar daca ulterior s-a mai apreciat usor", a declarat pentru HotNews.ro dealerul sef al unei banci comerciale de top.

Intrebat unde s-ar duce cursul in absenta interventiilor BNR, acelasi dealer a marturisit ca probabil ca un nivel de echilibru ar fi la un curs de 4,5 lei. "Nici fundamentele economice si nici dobanzile la o luna si trei luni nu ar justifica un nivel mai depreciat de 4,5 lei. BNR iroseste acum niste gloante de care ar putea avea nevoie mai tarziu", a mai spus dealerul valutar pentru HotNews.ro.

Valutele din regiune s-au apreciat si ele joi dimineata, dupa ce in ziua precedenta inregistrasera deprecieri consistente.

Pe pietele internationale, yenul s-a apreciat in fata dolarului american, profitand de scaderea indicilor bursieri americani, pe fondul vestilor bune privind economia nipona.

Azi noapte, japonezii au publicat indicele productiei industriale (care a crescut cu 1,4 %), iar investitorii strain si-au mutat capitalul pe obligatiunile statului (304,9 miliarde de yeni) si pe bursa japoneza (35 miliarde de yeni).

Leul a pierdut teren si in fata dolarului american, ajungand la 2,9197 lei pentru un dolar, de la 2,9074 lei pentru un dolar, cat era miercuri.

Francul elvetian a fost cotat joi la 2,8506 lei, cu 0,64 bani mai mult decat in ziua anterioara, iar 100 de yeni japonezi au fost cotati la 3,2181 lei, dupa ce miercuri cursul BNR era de 3,1930 lei pentru 100 de yeni.