Economia Statelor Unite a crescut in cel de-al treilea trimestru cu 3,5% comparativ cu perioada similara a anului trecut, dupa patru trimestre consecutive de contractie, potrivit Reuters. In trimestrul anterior, Produsul Intern Brut (PIB) al SUA a scazut cu 0,7%.

Ritmul de crestere al celei mai mari economii din lume s-a situat peste estimarile analistilor, care prognozau un avans de 3,3%.

Potrivit datelor prezentate joi, avansul economiei americane s-a datorat cresterii cheltuielilor de consum si a investitiilor in constructia de locuinte.

Cheltuielile de consum, care reprezinta peste doua treimi din activitate economica din SUA, au crescut cu 3,4% in trimestrul al treilea, acesta fiind cel mai rapid avans din primul trimestru al anului 2007 si pana in prezent. Consumul populatiei a contribuit astfel cu 2,36 puncte procentuale la cresterea economica.

Totodata, investitiile in constructia de locuinte au urcat cu 23,4%, in vreme ce investitiile nerezidentiale s-au diminuat cu 9%, ceea ce subliniaza problemele cu care se confrunta piata proprietatilor comerciale.

De asemenea, revenirea economica a fost sustinuta de atenuarea ritmului de lichidare a stocurilor companiilor.

Conform Reuters, cresterea cheltuielilor de consum si a investitiilor rezidentiale a fost determinata probabil de programele guvernamentale de stimulare a economiei.

Economia americana a intrat in recesiune la finele anului 2007, aceasta fiind cea mai severa perioada de scadere economica de la Marea Depresiune din anii '30.