Cu scadere a PIB de peste 8% in 2009, Romania este depasita de Lituania, Letonia si Estonia, in topul celor zece state membre UE din Europa Centrala si de Est, conform analizei realizate de Banca Mondiala, publicata miercuri, 28 octombrie. La deficit bugetar, Romania este depasita numai de Letonia si Lituania. Analiza mai arata ca Romania este singura tara din cele 10 care a adoptat o singura masura de raspuns la criza, adresata pietei muncii, dintr-un set de 9 masuri enumerate in document.

Raportul Bancii Mondiale asupra situatiei economice UE10 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia), lansat miercuri, 28 octombrie mentioneaza ca, la un an de la izbucnirea crizei, activitatea economica si pietele financiare in UE10 s-au stabilizat.

"Totusi, cele mai multe tari trec prin contractie economica puternica in acest an si redresarea pare sa fie slaba si inegala", mai arata documentul citat.

Contractia PIB in 2009: Romania, pe locul 4

Cresterea viitoare se asteapta sa fie mai mica decat in perioada dinainte de criza. Regiunea este de asteptat sa resimta o contractie de 4,2% in ansamblu, in 2009, o crestere de 1% in 2010 si de 3,6% in 2011.

Cele mai mari scaderi sunt asteptate in 2009 in Letonia (18%), Lituania (18,5%) si Estonia (14%). In top urmeaza Romania, cu 8,5% conform FMI sau 7,7% conform autoritatilor nationale. Cea mai mica scadere a PIB va fi inregistrata in Cehia: 4,3%, urmata de Slovacia si Bulgaria.

Deficit bugetar: Romania, pe locul 3

Analiza Bancii Mondiale mai arata ca deficitele bugetare ale statelor din regiune, se asteapta sa se dubleze in 2009 si 2010 fata de estimarile initiale. Conform prognozelor FMI, cresterea va fi de la 2,7% din PIB in 2008 la aproape 5,8% in 2009 si 6% in 2010. Cu exceptia Bulgariei, toate statele UE10 vor depasi 3% din PIB in 2009, unele cu o diferenta semnificativa.

"Letonia, Lituania si Romania se asteapta sa se confrunte cu cele mai mari dezechilibre fiscale, dar deficitele vor fi ridicate si in Cehia si Polonia. Aceste deficite vor ramane ridicate si in 2010 si posibil pe termen mediu. Numai Bulgaria si Estonia se estimeaza ca isi vor mentine deficitele sub 3% in 2010", mai arata documentul citat.

Masuri bugetare-fiscale: Romania, in "ton" cu celelalte state

Tabel masuri bugetar-fiscale
Tabel masuri bugetar-fiscale
Foto: Hotnews
Confruntate cu scaderea veniturilor si presiuni pe cheltuielile publice, tarile UE10 au adoptat masuri substantiale de ajustare in politicile fiscale. Cu exceptia Bulgariei si Cehiei, toate statele UE10 au adoptat suplimentari bugetare pentru a permite deficite mai mari in 2009. Cu exceptia Poloniei, Sloveniei si Slovaciei, toate tarile UE10 au inghetat sau taiat salariile bugetarilor in 2009 sau inclusiv 2010 si unele tari au facut demersuri pentru a limita cresterea pensiilor. Romania nu se numara printre acestea, conform sintezei din raport.

Reduceri de salarii in sectorul public au fost implementate sau planificate in Tarile baltice, Bulgaria, Polonia si Romania.

Din tabelul realizat de autorii raportului reiese ca, pentru a creste veniturile bugetare, cinci state din cele zece au majorat sau vor majora TVA si impozitele directe, Romania si Polonia au majorat numai impozitele directe iar Polonia va majora TVA in 2010 (vezi foto - click pentru zoom). Bulgaria nu a majorat nici TVA nici impozitele directe.

Sustinere pe piata muncii: Romania, la coada clasamentului

In schimb, in ce priveste masurile adoptate pentru piata muncii, ca raspuns la criza economica, Romania este singura dintre cele zece state care a adoptat o singura masura, dintr-o lista de noua masuri analizate in raportul Bancii Mondiale. Singura masura mentionata pentru Romania este in domeniul "suportul veniturilor - generozitatea si durata ajutorului de somaj".

Citeste si: Banca Mondiala: Contractie economica de 4,2% in statele membre din Europa Centrala si de Est