Amanarea transei urmatoare a imprumutului de la Fondul Monetar International ar priva Romania de bani inca ieftini, a precizat pentru Hotnews.ro europarlamentarul Theodor Stolojan. “Ganditi-va ca din toamna viitoare economiile din Vest, care au pompat bani si in Romania, isi vor reveni. Asta inseamna ca dobanzile vor creste, pentru a preintampina inflatia, evident. Daca ele vor urca la 10%, Romania va ajunge sa plateasca 3% din PIB, la un nivel al datoriei publice de 30% din PIB, numai pe dobanzile la imprumuturile pe care le acumuleaza", a declarat Stolojan.

FMI insista sa luam acum banii pentru ca sunt mai ieftini, nu din ratiuni de generozitate”, a spus Stolojan. "Pentru asta insa e nevoie de cateva lucruri clare, pentru ca reprezentantii Fondului nu se pot duce in boardul Fondului si sa spuna “Stiti, venim din Romania unde e criza si poate ca nu isi vor indeplini tintele convenite. Dati-le totusi banii”. Nu se poate asa ceva", a mai declarat Stolojan.

Europarlamentarul roman mai spune ca exista solutii pentru incadrarea in tintele convenite fara sa se dea pensii si salarii mai mici. “In primul rand trebuie incheiat cu prostiile astea gen Zilele Orasului nu stiu care, trebuie oprite petreceri si spectacole in acest gen. Trebuie facut bugetul si taiate cheltuielile, ca sa vina banii aceia.

Daca nu vin, vom fi nevoiti sa ne imprumutam din alte surse, evident mult mai scump decat o face FMI, pentru ca demonstram instabilitate si asta costa”, a mai spus Stolojan. El s-a declarat insa optimist, mentionand ca Romania a avut de trecut prin perioade mai dificile ca cea de acum si ca nu am cazut in nicio prapastie.