Romania "pare sa nu-si poata face curatenie in propria ograda" din punct de vedere politic, desi are un potential economic ridicat, a declarat directorul general al Erste Bank, Andreas Treichl, citat de NewsIn. Oficialul a vorbit despre fondurile "incredibile" pe care Romania le-ar putea atrage si folosi pentru a contracara efectele crizei.

"Romania este un caz special. Nivelul datoriei acestui stat este foarte redus si ar putea atrage o cantitate incredibila de fonduri pentru a combate criza, dar din punct de vedere politic pur si simplu nu-si poate face curatenie in propria ograda", a raspuns Treichl, cand a fost intrebat despre perspectivele statelor din Europa Centrala si de Est.

Andreas Treichl a spus ca evolutia unui stat "depinde si de situatia politica. Uitati-va la Ungaria, de exemplu. Arata cat de repede se poate schimba perceptia asupra unui stat", adaugand ca "va fi interesant de vazut ce se va intampla in urmatoarele trimestre si cum vor reactiona economiile nationale".

Directorul general al Erste a afirmat ca varful crizei a fost depasit, desi conditiile raman dificile. Treichl e de parere ca "situatia se va imbunatati in 2010, va exista crestere economica in regiune, dar va fi slaba. Nu cred ca aceasta crestere economica va fi suficient de puternica pentru a duce la iesirea din criza. Mediul ramane dificil, inclusiv in termeni de costuri de risc, dar cred ca varful crizei a trecut".

BCR, care este parte a grupului Erste, a raportat pentru primele noua luni din 2009 un profit in scadere cu 43,9% fata de perioada similara din 2008.