Multi analisti, inclusiv actualul presedinte au estimat ca trimestrul III al anului 2009 va fi cel mai greu si se va inregistra cea mai accentuata scadere economica.

Scaderea economica a anului 2009 a fost una "de exceptie", si se datoreaza mai mult decat crizei. Pentru mine, cel mai relevant indicator este somajul. In anul 2009, somajul oficial a crescut pe timpul verii - niciodata in cei 20 ani de dupa revolutie nu s-a mai intamplat acest lucru.

Revenim - trimestrul III - maximul scaderii, iar din trimestrul IV incepe reducerea scaderii (derivata a 2-a devine pozitiva, pentru amatori).

De la INSSE vine o statistica interesanta - directori din constructie, industrie, servicii isi dau cu parerea despre evolutia economiei pe trimestrul IV.

Mai toti cei care au raspuns vad situatia economica ca deteriorandu-se in continuare, iar numarul de angajati se reduce. In constructii e normal, in celelalte sectoare - ne arata ca scaderea nu s-a oprit.

Interesant este ca toata lumea doreste mentinerea preturilor, ba chiar cresterea lor (comerciantii in luna decembrie).

Concluzia la care ajung este ca o mare parte din firmele romanesti inca nu sunt stabilizate financiar. Dupa perioada 2000 - 2008, cand tot ce trebuiau sa faca era sa existe si sa deschida usa la clientii care se imbulzeau, normalitatea anului 2009 este alta. Situatia cu rate de profitabilitate de tara emergenta si salarii de tara africana este greu repetabila.

Firmele trebuie sa se obisnuiasca cand cresteri reale de 5% vor fi recorduri. Cei care vor incerca sa ajunga la rezultatele de dinainte de 2009 prin reduceri de costuri sau cresteri de salarii isi pierd timpul. Productivitatea trebuie sa fie acum noua directie de explorat.

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.