Consiliul de Administratie al BNR ar putea hotari, marti, o noua reducere a dobanzii de politica monetara, a sasea din acest an. Majoritatea analistilor mizeaza pe o reducere cu doar 0,25% a dobanzii cheie, dupa ce tensiunile politice au amplificat presiunea pe cursul de schimb si risca sa intarzie urmatoarea transa de la FMI.

Ei interpreteaza aceasta decizie ca un mesaj pozitiv transmis de Banca Nationala, dar sustin ca impactul va fi redus, atat asupra dobanzilor din piata, cat si asupra cursului de schimb.

"Un factor important in decizia de marti vor fi incertitudinile mari create de mediul politic, situatie ce pune presiune pe leu, dar duce si la probleme legate de acordul cu FMI. BNR va cobori dobanda cheie cu 0,25 puncte procentuale ca un semn de prudenta intr-o perioada cu turbulente", a declarat, pentru NewsIn, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru. El a adaugat ca se asteapta la scaderea rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu 5 puncte procentuale, la 25% si la mentinerea nivelului pentru pasivele in moneda nationala la 15%.

Analistul economic Dan Suciu a precizat, pentru Radio Romania Actualitati, ca "exista asteptari moderate in piata pentru o scadere a dobanzii". In opinia sa, este un maximum ce se poate obtine in aceasta sesiune, "pentru ca am avut o usoara aprindere a inflatiei si, in consecinta, nu sunt neaparat motive pentru a continua politica de scadere a dobanzii pe care o declansase Banca Nationala".