Incepand cu 2003, BNR si INS publica anual un raport foarte interesant legat de investitiile straine directe (ISD), in care sunt oferite detalii privitoare la soldul si distributia pe activitati economice a ISD-urilor.

La sfarsitul anului 2008, soldul total al investitiilor straine directe a ajuns la 48.8 miliarde euro, in crestere spectaculoasa comparativ cu sfarsitul anului 2003, cand suma era de doar 9.7 miliarde euro.

Exista patru domenii care au beneficiat de investitii masive in ultimii cinci ani: industria, comertul, intermedierile financiare si constructiile. La nivelul anului trecut, aceste domenii detineau impreuna 86.8% din totalul soldului investitiilor straine.

In 2003, soldul ISD aferent industriei era de 4.9 mld euro, respectiv 51.1% din total, in domeniul comertului, soldul era de 1.1 mld euro (11.4% din total), intermedierile financiare si asigurarile inregistrau un sold de 882 milioane euro (9.1%), iar in cazul constructiilor, sumele erau similare cu cele din domeniul intermedierilor.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.