BNR joaca foarte bine pe frontul de Vest, dar batalia se duce pe frontul de Est, a declarat pentru HotNews.ro Matei Paun, proprietarul firmei de consultanta pentru fuziuni si achizitii si finantari BAC Investment. Potrivit lui Paun, Banca Centrala a preferat sa apere o stabilitate falsa, pentru a preintampina o instabilitate politica mai grava. „Sunt excesivi de prudenti”, mai spune Paun.

„Au amanat de fapt relaxarea politicii monetare”, explica si economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, Rozalia Pal. Ea admite ca Romania e tara cu cele mai mari dobanzi din regiune si ca orientarea politicii monetare a BNR e mai degraba catre curs decat catre inflatie, dar spune ca Banca Centrala nu prea avea alte solutii.

„Sunt tendinte contradictorii carora nu ai cum sa le faci fata. Nu poti avea dobanzi mici care sa iti asigure crestere economica si in acelasi timp si un curs bun, mai ales daca nu esti ajutat de politica fiscala. Practic, prin comunicatul pe care l-a dat, BNR avertizeaza ca stam prost la capitolul de politici fiscale”, sustine economistul sef al Unicredit.

„Sigur ca e dificil sa ai dobanzile interbancare mai mari cu 200 puncte de baza peste dobanda cheie si ca ar fi ideal sa reduci din aceasta diferenta, dar pentru moment, BNR nu a avut alta solutie. Daca as fi fost in locul lor, poate ca procedam la fel”, conchide Rozalia Pal.

La randul lui, fostul presedinte al BRD-GSG, Bogdan Baltazar pune decizia de azi a Bancii Nationale de a mentine dobanda cheie la 8 %, pe seama prudentei si a unui posibil derapaj al politicilor fiscale pe final de an.

„BNR e mai prudenta decat ar trebui pentru a nu afecta leul, in sensul in care o scadere a dobanzii ar deprecia moneda nationala, dar in acelasi timp se teme si de politica bugetara la sfarsit de an. Traditia locului spune ca in loc sa reducem cheltuielile, la sfarsit de an cheltuim mai mult, asa cum s-a intamplat de altfel si in 2008. BNR are astfel o politica mai stricta pentru a compensa o laxitate a politicii fiscale”, spune Baltazar.

Surse din piata bancara care au preferat sa nu fie citate au criticat in termeni duri decizia de azi a Bancii Centrale. “Nu e posibil sa tii sus dobanda, cand pe interbancar, acolo unde se produce de fapt finantarea economiei reale, ai dobanzi de peste 10%. BNR este furnizorul de lichiditate din sistem. Daca vinzi scump banii, nu poti cere pietei sa ii ieftineasca si sa coboare dobanzile. E o ipocrizie sa faci asta”, au spus pentru HotNews.ro sursele citate.

Impactul acestei decizii a BNR se va vedea in piata in curand, mai sustin bancherii. “Dobanzile vor ramane ridicate, mai ales in absenta banilor de la FMI. Este o reactie la aceste lucruri si la faptul ca Finantele se vor duce in piata si vor cauta lei. Nu cred ca bancile vor mai tine la 10% si cred ca vor cere in jur de 11%”, explica Bogdan Baltazar.

Reamintim ca azi, BNR a mentinut dobanda cheie la 8%, desi asteptarile analistilor si a bancherilor erau ca nivelul sa fie coborat fie si simbolic cu 0,25 puncte procentuale.