Seful Institutului National de Statistica, profesorul de economie Vergil Voineagu a declarat pentru Hotnews.ro ca, potrivit celor mai recente date de care dispune INS, economia romaneasca da semne de revenire si ca, in functie de cum va evolua situatia economica, am putea incheia anul 2010 pe plus.

“Scaderea bazei atribuita anului de referinta 2009, care se va incheia virtualmente cu o importanta reducere fata de 2008, chiar daca este un fapt negativ, creeaza premise de revigorare sub aspectul revenirii cresterii in 2010, ca tendinta ”, a declarat Voineagu pentru Hotnews.ro.

El a spus ca scaderile din acest an erau previzibile, mai ales dupa cresterile inregistrate in 2008. Tehnic, recesiunea economica s-a instalat in ultimul trimestru din 2008. Practic, ea a fost resimtita in primele doua trimestre din 2009.

"Atunci cand judecam evolutia unei economii, mai ales tendinta ei de insanatosire sau de inrautatire, comparatia trebuie facuta prin prisma tendintei conjuncturale de la luna la luna, sau trimestru in cadrul aceluiasi an, si nu in raport cu un an anterior. Astfel, in conditiile in care anul 2008 a reprezentat un an de varf ca nivel al indicatorilor, scaderea ritmului era previzibila ca tendinta, chiar daca n-ar fi fost fenomenul de criza.

Criza a accentuat diminuarea ritmului ducand-o pana la fenomenul de recesiune demarat ca proces in trimestrul IV 2008 si instalat de facto in primele doua trimestre ale anului 2009. Cu cat anume am putea creste in 2010, este o chestiune care ramane la aprecierea celor care se ocupa cu previziuni, prognoze, estimari sau evaluari", a completat seful INS.

Potrivit profesorului Voineagu, productia industriala a manifestat o tendinta de crestere aproape in toate lunile anului, cu exceptia lunii august, in care,datorita concediilor s-a inregistrat o anumita scadere.

"Aceeasi asertiune poate fi facuta si vis-à-vis de faptul ca in pofida unei scaderi destul de importante ce caracterizeaza evolutia aproape a tuturor indicatorilor economici in cursul anului in raport cu perioada corespunzatoare din anul precedent, s-a conturat pana in prezent o evolutie conjuncturala pozitiva in evolutia pe parcursul anului 2009 de la luna la luna", mai spune seful Statisticii.

Din cercetarea pe care INS o face asupra evolutiei comenzilor noi din industrie, rezulta, recent, o crestere cu peste 30% in septembrie fata de luna august. "Demn de retinut este ca si sfera constructiilor, cea careia ii este imputata intr-o masura importanta criza economica, are o evolutie similara", explica Voineagu.

Seful INS a averizat insa ca Institutul National de Statistica, prin natura activitatii sale, doar evalueaza starea si performantele economice, fara sa se angajeze in prognoze, previziuni sau scenarii asupra evolutiilor viitoare.

"Dincolo de oricare alte considerente ce tin de delimitarea activitatii statistice, optiunea INS de a nu se angaja in estimari de natura celor amintite, are in esenta si o justificare primordiala de a-si mentine credibilitatea in fata actorilor care sunt implicati intr-o postura sau alta in procesul statistic", a conchis Voineagu