Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat vineri ca se asteapta ca urmatoarea transa a imprumutului stand-by cu Fondul Monetar International (FMI) sa fie intarziata. Aceasta informatie a fost confirmata si de surse apropiate discutiilor dintre delegatia FMI si oficialii romani, citate de NewsIn si Mediafax, care au precizat ca o decizie cu privire la aceasta transa a imprumutului va fi luata in luna ianuarie, dupa o noua misiune de evaluare.

"Lucrurile par evidente acum si ma astept ca urmatoarea transa sa fie intarziata", a declarat guvernatorul BNR.

"Transa din decembrie va fi amanata. Probabil ca la inceputul lunii ianuarie va veni inca o delegatie sa semneze cu noul guvern, iar in jur de 20 ianuarie va fi aprobata transa in boardul FMI. Asta inseamna ca vom primi banii cu o intarziere de circa o luna si jumatate, daca totul merge cum trebuie", a afirmat una din surse.

Cele mai multe tinte fixate pentru 30 septembrie in acord au fost indeplinite de Romania, au precizat sursele.

Potrivit surselor mentionate, nu doar bugetul reprezinta o problema, ci si toate masurile aferente constructiei bugetare de anul viitor, care presupun ori disponibilizari de personal din sectorul public, ori majorari de taxe.

"FMI intelege ca intr-o perioada electorala niciun partid nu va dori sa-si asume public astfel de masuri. Programul este in parametri, dar aprobarea transei va fi amanata cu cel mult o luna", au spus sursele citate.

Seful misiunii de evaluare a FMI in Romania, Jeffrey Franks, a declarat, miercuri, ca Romania a indeplinit aproape toate conditiile tehnice stabilite in acordul stand-by pentru luna septembrie, poate cu exceptia unei singure tinte. Conform surselor, Franks s-a referit la problema arieratelor. Printre conditiile impuse de FMI se numara adoptarea legilor salarizarii unice, pensiilor si responsabilitatii fiscale.

Informatia privind amanarea acordarii celei de-a treia transa a imprumutului stand-by nu a fost deocamdata confirmata oficial.

Reprezentantii Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale vor sustine vineri o conferinta de presa, in care vor prezenta concluziile preliminare ale evaluarii acordului.