Romania are bani pentru salarii si pensii, insa amanarea primirii celei de-a treia transe din imprumutul de la FMI va face ca investitorii sa se sperie, inflatia sa creasca, leul sa se deprecieze, iar dobanzile sa creasca - sunt previziunile lui Lucian Croitoru, fostul premier desemnat, facute la RFI. Lucian Croitoru a mai adaugat ca atat cota unica, cat si TVA-ul ar trebui sa ramana neschimbate in urmatorii doi ani.

Lucian Croitoru care spune ca nu regreta experienta de premier desemnat si votul din Parlament:

  • "Rezultatul votului de investitura din Parlament nu a fost cel mai bun din punct de vedere al intereselor Romaniei, dar din punct de vedere al unei experiente personale, ea a fost foarte interesanta, mi-a permis sa inteleg mai bine procesul politic din Romania. Imi pare rau ca din pacate, judecatile politice umbrite de campanie au intunecat profund judecata economica. Eu am acceptat sa fiu prim-ministru intr-un moment foarte greu. Mi-am asumat misiunea de a depasi acest moment greu, din momentul in care am fost desemnat."

Lucian Croitoru spune ca, daca banii de la FMI nu vor veni in acest an, acest lucru ar insemna:

  • "In primul rand o deteriorare a increderii investitorilor straini in stabilitatea procesului de aici si bineinteles ca aceasta pierdere a increderii s-ar reflecta in deteriorarea unor indicatori macro-economici, ar creste presiunile pentru deprecierea monedei, care s-ar transfera mai tarziu intr-o inflatie ridicata. Acestea doua impreuna vor duce la cresterea dobanzilor, toate trei la randul lor se vor reflecta intr-o deteriorare, sa zic asa, intr-o presiune crescanda pentru o situatie mai rea, atat in sistemul financiar al tarii, cat si in sistemul real, deci nu ar fi deloc bune aceste lucruri."
  • El a adaugat ca "Salariile si pensiile vor fi platite, nu am indoiala despre acest lucru. Ceea ce va fi o problema in continuare este ca pentru a face fata acestor plati cu salariile, cu pensiile, probabil ca - daca acordurile nu sunt duse la capat - statul roman nu va putea face plati in alte parti si probabil ca va creste volumul arieratelor pe care statul le extinde catre sectorul privat. Cu alte cuvinte, se va imprumuta implicit, nu-si va achita datoriile in alte parti, ceea ce bineinteles ca are un cost mare pentru sectorul intreprinderilor."