Premierul francez Francois Fillon le-a impus bancilor sa-si consolideze fondurile proprii, pentru a face fata riscurilor de pe piata. Recomandarea a fost lansata inca de la summitul G20 de la Pittsburgh, care a avut loc in luna septembrie. "Fondurile proprii reprezinta o asigurare ca bancile vor face fata dificultatilor", a declarat Francois Fillon, citat de AFP.

"Am auzit recent ca ar trebui sa le platim bancilor asigurarea pe care statul le-o ofera in caz de criza, mentinandu-le in faliment. Prefer mai intai sa le impunem bancilor sa-si majoreze fondurile proprii care le permit sa surmonteze singure riscurile la care se expun", a precizat premierul din Hexagon.

"Asta nu inseamna ca statul nu va interveni in cazul unei crize grave", a continuat acesta. "Insa eu cred ca o interventie a statului nu trebuie sa aiba loc decat dupa ce actionarii si-au asumat consecintele erorilor bancii pe care o controleaza". "Pe scurt, cred ca banii bancilor, mai ales in acest moment, trebuie sa mearga in mod prioritar in consolidarea fondurilor lor", a subliniat Fillon.

Reuniti in septembrie la Pittsburgh, Statele Unite ale Americii, pentru a gasi solutii de iesire din criza, cele 20 de state industrializate si marile economii emergente au decis sa "ceara ca bancile care au activitati riscante sa fie obligate sa-si majoreze fondurile proprii".