Adrian Vasilescu a admis pentru inca odata, la televizor, ca emiterea de moneda nationala se face in corespodenta cu intrarile de valuta. Daca aceasta afirmatie este si adevarata, atunci avem o reala problema.

Tari precum Letonia, Bulgaria au consilii monetare. Cursul de schimb intre monedele nationale si euro este fix; aceste state nu au politica monetara proprie si nu au libertate in devalorizarea monedei. Nu pot decat sa devalorizeze intern adica sa scada cheltuielile publice.

BNR s-a opus din rasputeri adoptarii unei astfel de politici pentru Romania. Este evident ca nu au dorit sa-si amputeze singuri puterea reala - controlul monedei si al politicii monetare. Intotdeauna am auzit "tintim inflatia nu cursul de schimb".

Emiterea de lei in corespondenta cu intrarile de valuta nu are nicio logica, in conditiile de mai sus. Leii din economie ar trebui sa estimeze valoarea bunurilor produse si a serviciilor. Nu exista legatura directa intre intrarile de euro (care pot fi pentru achizitii de real-estate, depozitare in banci, cumparare de actiuni) si nivelul productiei. Repet, legatura nu e directa - daca intra 1 milion de euro pentru cumpararea de teren nu inseamna ca o fabrica din Romania produce automat mai mult, din luna urmatoare.

Citeste mai mult si comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.