Prognozele privind cresterea economica pe anul viitor arata cifre pozitive si variaza de la 0,5% la 2,5%. Cei mai pesimisti sunt cei de la Comisia Europeana si, culmea, Comisia Nationala de Prognoza. Cea mai optimista declaratie vine de la presedintele Traian Basescu: 2,5%!

Cele mai recente estimari, in ordine cronologica, arata astfel: in data de 15 octombrie,

BERD revizuia in sens pozitiv estimarile pentru 2010, aratand ca economia Romaniei ar putea creste cu 1%.

Pe 29 octombrie Fitch Ratings prognoza pentru anul viitor o crestere a economiei romanesti de 2%.

Mai departe. Potrivit unui articol publicat pe 2 noiembrie de Ziarul Financiar, Moody's vede o crestere economica pentru Romania de 1,2% anul viitor.

Pe 3 noiembrie, CE a anuntat modificarea prognoza de crestere economicapentru anul viitor de la zero la 0,5% si a estimat un avans de 2,6% pentru 2011.

In aceeasi zi, patronatele care ieseau de la consultarile cu FMI anuntau ca oficialii Fondului iau in calcul o crestere economica de 1% in 2010, mai buna decat estimarile initiale.

Pe 6 noiembrie, Comisia Nationala de Prognoza revine si spune ca economia Romaniei va reveni pe crestere in 2010, cand avansul va fi de 0,5%.

In aceeasi zi, presedintele Traian Basescu declara, la deschiderea "Topului National al Firmelor Private din Romania" ca in Romania este posibila o crestere economica de pana la 2,5%. "Ceea ce va pot comunica din punct de vedere al predilectiei economice este ca toti specialistii evalueaza ca trimestrul al doilea al anului viitor va fi momentul în care vom avea crestere ecomonica si, asa cum este evaluata atât de Uniunea Europeana cât si de Fondul Monetar International, vom avea la anul o crestere economica între 0,5 pâna chiar la 2,5%, în conditiile în care media de crestere economica a Uniunii Europene este estimata ca va fi 1,6%". Discursul, in original, poate fi citit aici.

Ca sa tempereze, parca, aceste estimari optimiste, cu numai o ora mai tarziu, oficialii FMI anuntau oficial, de data aceasta, ca se bazeaza pe o crestere de 0,5% pentru Romania, anul viitor.

Vom reveni cu analize asemanatoare si pentru alti indicatori relevanti, referitori la 2010.