Seful agentiei de rating Coface Romania, Cristian Ionescu, a declarat pentru Hotnews.ro ca scenariul unei reevaluari in scadere a ratingului de tara al Romaniei in decembrie este din ce in ce mai credibil. "Romania e in cea mai riscanta siuatie din ultimii 10 ani. Daca evolutiile politice vor avea un impact serios asupra conditiilor economice, ne vom gandi la o coborare a ratingului de tara. Acum e B, probabil se va duce la B minus. Mai jos de atat e doar Ucraina", a spus seful Coface pentru Hotnews.ro.

Intrebat ce ar trebui sa se intample ca sa nu fie coborat ratingul Romaniei, Ionescu a spus ca un set de masuri prin care economia ar putea sa se redreseze ar putea fi o veste foarte buna. "Un semn rau ar fi deteriorarea cursului leului. Momentan, rezervele BNR arata foarte bine, desi nu sunt infinite. Un consortiu international de jucatori care si-ar pune in cap sa tranteasca leul le-ar risipi fara prea mare greutate", a precizat Ionescu.

Rating-ul de tara atribuit de Coface (B, in prezent) reflecta comportamentul de plata al companiilor si masoara riscul mediu al aparitiei incidentelor de plata ale companiilor dintr-o anumita tara. Astfel, acesta este diferit de calificativele pentru riscul suveran acordate de alte agentii de rating, precum Fitch, Moody's sau Standard & Poor's.

In decembrie 2004, rating-ul de tara acordat Romaniei a fost "B", in iunie 2005 a fost apreciat la "B+", pentru ca in decembrie 2005 sa treaca la "A4", unde a ramas pana in octombrie 2007. Sfarsitul de an 2007 a adus diminuarea rating-ului pana la "A4-", mentinut pana in primul trimestru din 2009.