Allianz-Tiriac Asigurari si-a inrautatit prognoza privind scaderea veniturilor din acest an, estimand o reducere a veniturilor totale din primele brute subscrise de 6% la sfarsitul acestui an, dupa ce anterior estimase o reducere de 3%. Cresterea daunalitatii pe segmentul RCA aproape ca a injumatatit profitul brut din activitatea de asigurari generale, iar, la nivel de piata, Cristian Constantinescu, directorul general al companiei, sustine ca tarifele RCA valabile din 2010 ar trebui majorate in medie cu circa 30%, pentru a fi acoperite pierderile cauzate de devalorizarea leului.

"E un impact considerabil din devalorizare. Impactul se vede cel mai tare pe RCA, in conditiile in care toate tarifele RCA au fost stabilite in 2008 avand la baza un curs de schimb de 3,6 lei/euro. Cursul s-a dus la 4,2 lei/euro intr-o luna daca nu ma insel, deci imposibil sa reactionezi. Apoi se stie bine ca in perioada decembrie-ianuarie se incheie circa 25%-30% din total polite RCA. Ceea ce inseamna ca pentru mai mult de un sfert din portofoliu situatia s-a inchis, s-a luat o prima calculata in lei, incasata in lei si tot ce vine ca daune in urmatoarele 12 luni sunt daune bazate in principal pe preturi in euro (...)

Majorarea la tarifele RCA ar trebui sa tina cont de situatia ratei de schimb. Daca luati in calcul ca ar trebui acoperit din urma un 20% pierdere din cursul de schimb si un buffer de 10-15%, probabil ca numai de aici ar fi necesara o majorare de circa 30%", a declarat luni Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

Allianz-Tiriac va majora cu minim 20% tarifele la politele RCA valabile de la 1 ianuarie 2010

In ceea ce priveste strict Allianz-Tiriac Asigurari, compania a anuntat ca majorarea tarifelor RCA va fi de minim 20%.

"Vom majora tarifele pentru toate politele RCA de la 1 ianuarie 2010. Cresterea este extrem de diferentiata in functie de segment, influenta cea mai puternica fiind data de varsta si locatie. Cresterea tarifelor RCA va fi undeva intre 20% si poate chiar peste 100% la unele segmente", a mai spus Cristian Constantinescu.

Dupa primele noua luni din acest an, asiguratorul a inregistrat venituri din prime brute subscrise de 971 milioane lei, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului anterior. In proportie de 93% aceste venituri au fost generate de activitatea de asigurari generale, segment unde primele brute subscrise s-au situat la 905 milioane lei, in scadere cu 5% fata de aceasi perioada a anului trecut, pe fondul scaderii vanzarilor de polite casco pentru autovehiculele comercializate in sistem leasing, in conditiile scaderii vanzarilor de masini noi.

Pe segmentul RCA evolutia a fost complet diferita, veniturile din primele brute subscrise crescand cu 12% in primele noua luni, pana la 166 milioane lei. In schimb, rata bruta a daunei pe aceasta clasa a urcat la cel mai inalt nivel inregistrat vreodata de Allianz-Tiriac, in jur de 100%. Daunalitatea ridicata a portofoliului de asigurari RCA a erodat rezultatul aferent asigurarilor generale, profitul brut scazand pana la 18 milioane lei, aproape la jumatate din valoarea inregistrata in aceeasi perioada din 2008, potrivit oficialilor Allianz.

Pe segmentul asigurarilor de viata, dupa primele noua luni din acest an asiguratorul a inregistrat un profit brut de 8 milioane lei, in crestere cu 25% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pe de alta parte, rascumpararile de polite si reducerea volumului de polite nou-vandute au dus la scaderea veniturilor din primele brute subscrise pe acest segment pana la 66 milioane lei, cu 14 milioane lei mai putin decat in primele noua luni din 2008.