Bancile din Romania au obtinut un profit de aproape 680 milioane de lei in primele noua luni, de peste 6,5 ori mai mare decat rezultatul din primul semestru, cand bancile au raportat un profit de 90 milioane lei, potrivit Mediafax, care citeaza surse din Banca Nationala.

Potrivit surselor citate, castigul obtinut de banci in primele noua luni a fost insa de aproape 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut, cand rezultatul a fost sustinut in mod semnificativ de vanzarea participatiilor detinute de mai multe banci la Asiban.

Valoarea provizioanelor constituite de banci in primele noua luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de suma de la jumatatea anului si cu aproape 70% fata de decembrie 2008.

Rata de solvabilitate a sistemului bancar romanesc a fost de 13,73% dupa primele noua luni, situandu-se aproape la acelasi nivel ca la finele anului trecut, de 13,77%. Totodata, activele totale nete ale sistemului bancar au crescut in primele noua luni cu 2,55% comparativ cu finele anului trecut, la 322,46 miliarde de lei.

In primul semestru, sistemul bancar a reusit sa inchida cu un profit net de 90 milioane lei, dupa ce a raportat o pierdere de 228 milioane lei la finele lunii mai, dar castigul a fost de peste 21 de ori mai mic decat rezultatul din primele sase luni din 2008. Sistemul bancar a obtinut anul trecut un profit net de 4,4 miliarde lei.