INS a dat ieri publicitatii datele pe septembrie privitoare la evolutia a trei indicatori economici de importanta majora, respectiv indicele productiei industriale, comertul exterior si volumul cifrei de afaceri pentru comertul intern, iar daca in cazul primilor doi indicatori, se observa o usoara imbunatatire comparativ cu luna anterioara, al treilea continua sa scaderea, generata mai ales de prabusirea vanzarilor pe piata auto, scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

Sa vedem pe scurt cum stau lucrurile.

  • 1. Comertul exterior

In luna septembrie, exporturile au totalizat 2,59 miliarde euro, cu 19% mai mult decat in august dar cu 13,1% mai putin decat in septembrie 2008, in timp ce importurile au crescut cu 25% fata de august, insa inregistreaza un minus de 34% comparativ cu septembrie 2008.

Deficitul comercial a fost de 1,06 mld euro, cel mai mare din acest an, dar cu 58,5% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut.

In mod traditional, in septembrie exporturile cresc comparativ cu august, insa in 2009 cresterea a fost mult mai mare decat cea inregistrata in septembrie 2008 si 2007, cand exporturile lunare au crescut cu 11% respectiv 10% comparativ cu luna anterioara.

Avand in vedere ca aproximativ 75-80% din exporturi inglobeaza importuri, cresterea puternica a importurilor in septembrie poate reprezenta un semnal ca si in octombrie, exporturile vor evolua bine. Vom vedea cum vor sta lucrurile.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.