Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, crede ca 2010 va fi un an foarte dificil din punct de vedere al finantarii companiilor. In aceste conditii, politica ajutorului de stat ar trebui sa functioneze ca un stimul de resuscitare a economiei, considera Videanu. Potrivit acestuia, plafonul garantiilor de stat ar trebui majorat. Ministrul sustine ca statul roman isi permite un grad al garantiilor neperformante de 10-15%, fata de 1-2% cat este in prezent.

"Odata cu validarea Guvernului Negoita si cu revenirea in tara a FMI, va trebui sa discutam foarte serios despre cresterea plafonului garantiilor de stat. Gradul de neperformanta este foarte mic, de 1-2%, insa acesta poate fi de 10-15%", a declarat Adriean Videanu. Acesta afirma ca este nevoie de o crestere a volumului garantiilor de stat, chiar si in conditiile in care exista riscul sa fie neperformante si sa intre in deficitul bugetar. Ministrul spune ca in conditii de criza exista putine solutii pentru resuscitarea economiei, acestea fiind in principal ajutoarele si garantiile de stat.

"Anul 2010 va fi un an important, in care Guvernul va trebui sa trateze cu maxima seriozitate politica ajutorului de stat, care sa functioneze ca un stimul de resuscitare a economiei. Exista acum o dorinta a Ministerului Economiei de a da ajutor de stat catre Oltchim si Rafo. Credem ca acest stimul care se poate da prin garantiile de stat poate crea o premiza extrem de favorabila sectorului petrochimiei. Fara acest stimul ma tem ca nu putem rezolva resuscitarea petrochimiei. Din primele discutii cu Consiliul Concurentei incercam sa corectam impulsul initial al Ministerului Economiei si al celor doua companii si sa luam in calcul principiile europene de acordare a ajutorului de stat", a declarat Videanu.

Adriean Videanu considera ca aceste ajutoare de stat trebuie orientate catre IMM-uri si marile companii. Potrivit acestuia, Ministerul Economiei este in momentul de fata pregatit sa acceseze pe baze concurentiale o mare parte din garantiile de stat pe care Ministerul Finantelor le gestioneaza in prezent.

Videanu a mai spus ca trebuie purtate discutii cu bancile despre retinerea acestora de a credita economia.

Bogdan Chiritoiu: Lipsa creditarii poate fi explicata prin faptul ca in sectorul bancar competitia este limitata

La randul sau, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a spus ca lipsa creditarii poate fi explicata prin faptul ca in sectorul bancar competitia este limitata.

In 2009, bugetul total alocat masurilor de ajutor de stat elaborate in Romania este de 6 miliarde euro. De aceste ajutoare vor beneficia 60.000 agenti economici.

"Nu trebuie inteles ca toti acesti bani vor fi acordati in 2009, schemele intinzandu-se pe mai multi ani ca si aplicabilitate, dar trebuie avute in vedere si schemele emise in anii trecuti si care sunt valabile si in anul 2009", a spus Chiritoiu.

Astfel, pe parcursul acestui an, in Romania, au fost elaborate 22 de masuri de sprijin (din fonduri nationale si comunitare), atat in cadrul reglementarilor temporare emise in contextul crizei, cat si in cadrul reglementarilor comunitare obisnuite.

Dintre cele 22 de masuri, patru scheme sunt autorizate de Comisia Europeana (cu un buget de 4,180 miliarde euro si 745 agenti economici beneficiari), patru scheme sunt exceptate de la notificarea Comisiei Europene (cu buget de 1,7 miliarde euro si 5.137 agenti economici beneficiari), 13 sunt scheme de minimis (cu un buget de 1,5 miliarde euro si aproximativ 54.000 agenti economici beneficiari) si una este o schema de servicii de interes economic general (cu buget de 26.000 euro si 100 de agenti economici beneficiari).

De asemenea, in contextul crizei economico-financiare, in Romania s-a implementat o schema de ajutor de stat, schema Eximbank, prin care se acorda garantii agentilor economici, avand un buget de aproximativ 5 milioane euro.

Comisia Europeana ar putea aproba in aceasta saptamana garantia pentru Ford

In plus, se afla in analiza la Comisia Europeana inca doua masuri de ajutor de stat ce se intentioneaza a se acorda in contextul crizei, respectiv garantia pentru Ford de 320 milioane euro si o schema prin care se va crea cadrul national general pentru acordarea de ajutoare de stat in suma de pana la 500.000 euro pentru un agent economic, bugetul schemei fiind de circa 220 milioane euro.

Garantia pentru Ford ar putea fi aprobata de Comisia Europeana chiar in aceasta saptamana, a anuntat Bogdan Chiritoiu. "Este posibil sa fie nevoie de un act normativ pentru legiferarea acestei garantii", a precizat presedintele Consiliului Concurentei. Garantia acordata de Ministerul Finantelor Publice acopera 80% dintr-un credit pe care Ford il va contracta de la Banca Europeana de Investitii.