Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, nu crede ca guvernul de la Bucuresti va apela la suplimentarea pachetului financiar convenit cu Fondul dar, daca va exista o astfel de solicitare, aceasta va fi tratata cu "disponibilitate". Declaratia sa vine dupa ce secretarul general al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Dan Matei Agathon, a declarat ca statul roman ar putea contracta un nou credit de la FMI, potrivit EvZ.

"Pana in momentul de fata nu se pune problema suplimentarii pachetului financiar care e desenat pentru suma de 20 de miliarde de euro, pentru 2009-2011", a precizat Tanasescu.

"Nu cred ca va exista o suplimentare a pachetului financiar (…) dar, daca va fi o cerere, va exista disponibilitate din partea partenerilor", a spus el.

Reprezentantul Romaniei la Fond a afirmat ca pana acum nu a existat o cerere suplimentara din partea tarii noastre, iar toate strategiile sunt conturate pe principiile actualului acord de imprumut.

Romania trebuie sa achite, anul viitor, nota de plata pentru imprumuturile facute atat in anii anteriori, cat si in 2009. In plus, cotizatia pe care va trebui sa o dam Uniunii Europeane va majora datoria cu inca 3 miliarde de euro.

In acest context, Romania ar putea apela la un nou imprumut de la Fondul Monetar International, sustine Dan Matei Agathon, care s-a intalnit saptamana trecuta cu membrii delegatiei FMI.

Agathon a declarat, pentru EvZ.ro, ca, in cazul in care Romania va reusi sa obtina anul viitor un nou imprumut, suma pe care el o estimeaza va fi de 5 miliarde de euro.

"Suma (n.r. pe care ar urma sa o imprumutam) va fi una mai mica, pentru ca cea pe care Romania a contractat-o acum (n.r. de aproximativ 20 de miliarde de euro) este mai mare decat suma celor sapte acorduri incheiate anterior, dupa 90, cu Fondul".