Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat cu doua trepte ratingul Islandei, la "Baa3" - ultimul nivel din categoria investment grade, in contextul in care prabusirea industriei financiare continua sa afecteze finantele publice, potrivit Bloomberg. Totodata, perspectiva ratingurilor a fost modificata de la stabila la negativa.

Moody's a coborat ratingurile Islandei pentru obligatiunile emise in valuta si in moneda locala de la "Baa1" la "Baa3", arata agentia intr-un comunicat. Plafonul obligatiunilor emise in valuta a fost coborat la "Baa2", iar plafonul depozitelor in valuta a fost scazut la "Baa3".

Guvernul si banca centrala din Islanda se bazeaza pe un imprumut de 2,1 miliarde de dolari de la FMI pentru a reconstrui economia, care a inregistrat cel mai mare declin din randul tarilor occidentale datorita crizei financiare.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza economica.

Cu o populatie de doar 300.000 de persoane, Islanda a trebuit sa solicite anul trecut ajutor de la FMI, dupa ce sectorul sau bancar s-a prabusit. Executivul de la Reykjavik a fost nevoit sa nationalizeze trei dintre cele mai importante banci din tara, in timp ce moneda nationala s-a depreciat.