Produsul Intern Brut, calculat ca serie bruta de specialistii Institutului National de Statistica a scazut cu 7,4 la suta in primele noua luni din acest an, comparativ cu cel inregistrat in aceeasi perioada a anului 2008, conform primelor estimari ale INS.

Produsul Intern Brut a fost cu 0,7 la suta mai scazut in trimestrul trei din 2009, fata de al doilea trimestru, dar comparat cu trimestrul al treilea din 2008, scaderea este de 7,1 la suta.

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a scazut in trimestrul doi din 2009 cu 8,8 la suta, iar pe primul semestru al anului in curs cu 7,6 la suta, potrivit primelor estimari ale INS.

Conform estimarilor Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Romania va inregistra in 2009 o scadere a economiei sub opt la suta. La ultima rectificare bugetara, de la sfarsitul lunii august, guvernul a luat in calcul, dupa discutiile cu expertii FMI, o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 8-8,5 la suta.

PIB-ul reprezinta mai simplist, tot ceea ce inseamna suma consumului privat, a celui public a investitiilor si a exporturilor nete (diferenta dintre exporturi si importuri) ale Statului.

PIB-ul nominal este cea mai des intalnita forma de comparatie a economiilor lumii, redand practic suma valorii adaugate interne in preturile actuale ale pietei.

Pe termen mediu si lung, statisticienii incearca gasirea unor alti indicatori care se reflecte si mai fidel starea economiilor diferitelor tari, pornindu-se de la premisa ca o modificare de 3% a ratei inflatiei, in aceleasi conditii ale productiei de bunuri, duce de asemenea la o crestere cu 3% a PIB, lucru care distorsioneaza uneori calitatea informatiilor.