Propunerea domnului Geoana, ca bancile comerciale sa primeasca resurse din rezerva BNR invers proportional cu cantitatea de titluri de stat pe care le detin, este in cel mai bun caz o gluma, au declarat pentru Hotnews surse din BNR.

„Utilizarea rezervelor BNR nu se face in functie de propunerile candidatilor la Presedintie, ci este reglementata foarte clar, eliberarea banilor facandu-se doar in anumite conditii”, au declarat sursele citate. Ele au precizat ca nu doresc sa intervina in lupta electorala si ii sugereaza lui Geoana sa nu implice BNR in batalia electorala, nici macar prin asemenea interventii.

“Cu siguranta, domnul Geoana se pricepe mult mai bine la diplomatie decat la chestiuni bancare. Banca Nationala va aplica acele politici care sunt in interesul Romaniei si nu pe cele sugerate cu vadita tenta electorala, de catre candidati, indiferent dinspre ce partid vin aceia”, au mai spus oficiali ai BNR.

Reamintim ca Geoana a propus vineri un program “energic” de repornire a creditarii, prin eliberarea unor bani din rezervele BNR, care sa alimenteze bancile comerciale. "Bancile comerciale vor trebui, in opinia mea, sa primeasca resursele de la rezerva BNR invers proportional cu cantitatea de titluri de stat pe care le-au achizitionat de pe piata pentru a incuraja si a stimula ca bancile sa nu fie atat de comode in a face profit mai putin riscant prin cumpararea de titluri de stat", a adaugat liderul PSD.

El a mai sugerat ca e nevoie de o discutie „mult mai barbateasca, in spatele usilor inchise”, cu reprezentantii mediului bancar romanesc, „cu guvernatorul BNR, pentru a vedea care sunt instrumentele pe care le putem folosi pentru a incuraja sectorul privat", a mai spus Geoana.

Nici bancherii comerciali nu au dorit sa comenteze initiativa lui Geoana, declarand ca e „o prostie care denota confuzie in privinta intelegerii mecanismelor financiare”.