Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

FMI: Evolutia PIB in Romania in trimestrul III, mai buna decat anticipam

Economia Romaniei "se misca in directia potrivita", datorita redresarii cererii externe, spune reprezentantul FMI Tonny Lybek. Acesta atrage totusi atentia asupra incertitudinii interne, in plan politic. Lybek a mai afirmat ca datele privind contractia economica in trimestrul al treilea in Romania au fost mai bune decat anticipa Fondul, insa proiectia de 7,5-8% pentru 2009 va fi deocamdata mentinuta. Produsul intern brut al Romaniei a continuat sa scada si in trimestrul III, cand a fost cu 0,7% mai mic in termeni reali fata de trimestrul anterior, in timp ce fata de perioada similara din 2008 declinul a fost de 7,1%.

Pentru primele noua luni din 2009, scaderea PIB a fost de 7,4%, mai mica decat cea inregistrata la sase luni, de 7,6%. Pe 6 noiembrie, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, declara ca economia se afla "la finalul caderii libere" din punctul de vedere al contractiei produsului intern brut.

Slovenia a semnat cu Rusia un acord de participare la South Stream

Slovenia a semnat cu Rusia un acord de participare la proiectul ruso-italian de realizare a gazoductului South Stream.

Proiectul sustinut de Gazprom si grupul italian ENI, ar urma sa aduca gaz rusesc in Europa prin Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria vor fi asociate in acest proiect care trebuie sa demareze in 2013, cu o capacitate ce ar putea atinge 63 miliarde metri cubi de gaz pe an. Croatia a cerut si ea sa figureze pe traseu.

South Stream este considerat un concurent al proiectului european Nabucco, ce ar urma sa aduca gaz din Marea Caspica ocolind Rusia.

Barack Obama: SUA isi vor micsora deficitul enorm

Barack Obama a anuntat ca SUA vor face "pasi seriosi" pentru micsorarea uriasului deficit bugetar, alimentat de cheltuielile guvernamentale menite sa stimuleze economia afectata de criza. Numerosi analisti considera ca acest deficit fara precedent nu a reusit decit sa sporeasca si mai mult ingrijorarile legate de starea reala a economiei mondiale. Obama a declarat in cursul unui summit Asia - Pacific (APEC) ca intentioneaza sa reduca datoria guvernamentala a SUA. Presedintele Obama le-a cerut liderilor din regiune sa-si remodeleze economiile bazate pe export.

Bancile elvetiene ar putea solicita garantii de la clientii straini

Bancile elvetiene au in vedere sa solicite clientilor straini sa se conformeze obligatiilor lor fiscale in strainatate, a declarat presedintele Asociatiei Bancilor Elvetiene.

Aceasta masura ar putea fi aplicata doar pentru tarile cu care Elvetia a incheiat un acord bilateral. Bancile elvetiene sunt in prezent sub o presiune internationala pentru a-si reforma normele privind secretul bancar, care ar favoriza evaziunea fiscala.

Presiunea s-a intensificat odata cu procedura ce a vizat in Statele Unite banca elvetiana UBS, care in cele din urma a fost nevoita sa divulge numele a circa 4.450 de titulari de conturi care au fraudat fiscul american.

La final principalele repere economice ale zilei:

Aeroportul International Bucuresti Baneasa a organizat o licitatie deschisa avand ca obiect achizitia de Lucrari de reparatii canal tehnologic pe platforma de imbarcare-debarcare Baneasa

iar, La ora 11:30 va avea loc o conferinta de presa privind reforma sistemului de pensii organizat de CNS Cartel ALFA