Proiectul de Lege a bugetului pentru anul 2010 nu prevede o crestere a nivelului cotei unice de impozitare sau cresterea TVA, a declarat luni prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu. "Atat cota unica, cit si TVA-ul nu se vor modifica in anul 2010. Constructia bugetara pe 2010 porneste de la premisa mentinerii cotei unice la 16% si a TVA-ului la 19%", a declarat democrat-liberalul.

Videanu a adaugat ca a facut aceste precizari pentru a raspunde speculatiilor facute pe aceasta tema. "Am vrut sa clarificam acest aspect pentru ca am vazut o serie de pozitii publice legate de intentia Guvernului de a majora taxele si impozitele pe anul viitor. Cu atat mai mult cu cat Legea bugetului este practic finalizata, asteapta legitimitatea unui guvern care sa poata depune proiectul la Parlament", a mai spus ministrul Economiei, citat de NewsIn.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a sustinut, sambata, la Braila, ca presedintele Traian Basescu nu vrea sa trimita legea bugetului pe 2010 la Parlament deoarece vrea sa-si ascunda "adevaratul plan" cu privire la politica economica si fiscala pe anul viitor, si anume cresterea taxelor si a TVA la 22%.

Premierul in exercitiu Emil Boc a sustinut vineri ca presedintele Traian Basescu nu a promulgat inca Legea care abiliteaza Guvernul demis sa prezinte proiectul de buget pe 2010 pentru ca trebuie respectat termenul in care actul normativ poate fi atacat la CCR.

Proiectul Legii bugetului prevede un deficit bugetar de 5,9% - cel convenit cu FMI - si o crestere economica de 0,5%, a mai spus Boc.