Daca lumea isi doreste o mai mare stabilitate monetara, nu se poate lasa sa depinda de o singura moneda de rezerva, a declarat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn. El a confirmat ca noua moneda ar putea fi bazata pe sistemul Drepturilor Speciale de Tragere (DST), utilizat in prezent de FMI.

"Este vorba de un cos valutar, pentru ca intr-o lume globala nu este loc pentru monede nationale", a mai adaugat Kahn, prezent la un forum economic asiatic. Intrebat in timpul conferintei de presa cand ar trebui China sa isi lase moneda sa se aprecieze, Kahn a raspuns: "Cu cat mai repede, cu atat mai bine".

In prezent, cursul de schimb al yuanului este de 6,83 yuani pentru un dolar, dupa ce in ultimii 3 ani aprecierea monedei chineze a depasit 21%. "La FMI, suntem convinsi ca RMB (renminbi, un alt nume dat yuanului, n.n.) este sub evaluat si cred ca ar fi in interesul economiei mondiale ca moneda sa fie reevaluata", a mai explicat seful FMI.

Dominique Straus-Kahn s-a aratat ingrijorat de scaderea apetitului pentru reformarea sistemului monetar international, la nici 6 luni dupa ce in cadrul reuniunii G-20, toti se aratau dispusi la schimbari consistente in aceasta directie. Un fost sef al FMI, Michel Camdessus, a declarat si el ca momentul reformarii sistemului monetar nu trebuie ratat. "Acum, exista o fereastra care ne permite aceasta reforma. Fereastra aceasta nu va ramane la infinit deschisa", a precizat Camdessus.

Drepturile speciale de tragere (DST sau, international, XDR) sunt moneda virtuala a Fondului Monetar International, conceput ca inlocuitor al standardului aurului. Tranzactiile in interiorul Fondului Monetar International sunt calculate in DST. O serie de valute nationale sunt fixate la un anumit raport in relatie cu DST. Valoarea sa se calculeaza in functie de dolarul american (44%), euro (34%), yenul japonez (11%) si lira sterlina britanica (11%), conform cotatiilor de la bursa londoneza.