Reprezentanti ai celor mai mari noua banci straine care activeaza in tara noastra se intalnesc, miercuri, la Bruxelles, cu oficiali ai FMI, BNR si ai Comisiei Europene pentru a discuta despre respectarea angajamentelor luate in martie, la Viena, de a sprijini filialele din Romania prin mentinerea investitiilor financiare.

In cadrul intalnirii se va discuta daca este nevoie de o revizuire a expunerilor bancilor pe Romania.

Intalnirea vine in contextul in care, potrivit NewsIn, mai multe banci au de gand sa isi reduca fondurile alocate Romaniei, din cauza lipsei oportunitatilor. De altfel, rezultatele financiare prezentate de principalele banci dupa 9 luni au subliniat absenta oportunitatilor de investitii pe piata bancara din Romania.

Potrivit statisticilor, bancile straine si-au majorat expunerea pe Romania cu 4,2 miliarde de dolari in trimestrul al doilea, la 119 miliarde de dolari. Calculata in euro, insa, valoarea expunerii s-a redus cu 2 miliarde, din cauza deprecierii dolarului in trimestrul al doilea.

Prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu, spera ca angajamentele asumate de banci in primavara sa fie reconfirmate si sa creasca lichiditatile de pe piata bancara.