Fondul de Garantare a Depozitelor isi infiinteaza departament de management al riscului si departament de comunicare, acestea fiind unele din prioritatile lui Eugen Dijmarescu in fruntea institutiei, a declarat acesta pentru HotNews.ro. De asemenea, Dijmarescu doreste o mai stransa colaborare cu BNR, Asociatia Romana a Bancilor, Ministerul de Finante si cu Parlamentul, precum si armonizarea legislatiei UE cu cea romaneasca in materie de garantare a depozitelor.

Eugen Dijmarescu a fost numit director al Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar in urma cu aproximativ o luna. Inainte de a fi numit in fruntea Fondului de Garantare, Dijmarescu a fost viceguvernator al BNR, unde a coordonat directia Operatiuni de Piata si comitetul de Administrare a Rezervelor Internationale ale BNR.

In locul sau, in functia de viceguvernator al BNR a fost numit Bogdan Olteanu.

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar este un sistem de protectie a depunerilor populatiei sub forma depozitelor la societatile bancare, in cazul in care acestea se afla in imposibilitatea de a onora obligatiile fata de deponenti.

Fondul garanteaza depunatorilor la bancile membre, in cazul insolvabilitatii sau falimentului acestora, o anumita suma maxima. Plafonul de garantare este pe deponent si include atat sumele in lei, cat si pe cele in valuta, referindu-se atat la valoarea depozitului, cat si la dobanzile aferente.