Primele noua banci straine care opereaza in Romania si detin cumulat 70 % din piata bancara, s-au angajat miercuri la Bruxelles sa continue angajamentul privind mentinerea liniilor de finantare si sa asigure o rata de adecvare a capitalului de cel putin 10%, arata un comunicatpublicat miercuri seara de Fondul Monetar International.

Adecvarea capitalului unei banci este evaluata in functie de mai multi factori, printre care: nivelul si calitatea capitalului, situatia generala financiara a bancii; natura, trendul si volumul activelor problema si previzionarea acestora; structura bilantului, riscul pietei, calitatea si consistenta veniturilor, accesul la piata de capital s.a. In perioadele in care banca realizeaza performante slabe, capitalul, actionand ca un tampon, mentine increderea publicului in sistemul bancar si sprijina dezvoltarea rezonabila a institutiei.

Bancile, ale caror expuneri scazusera cu circa 2%, si-au luat angajamentul de a completa acest decalaj, insa toate cele noua institutii de credit au sustinut ca este nevoie de instrumente adecvate de investitii in piata, potrivit FMI.

"Intalnirea este o continuare a celor care au avut loc pe 26 martie si 19 mai, cand bancile s-au angajat initial sa-si mentina pozitiile in Romania. De la sfarsitul lunii octombrie, expunerile bancilor-mama au fost in mare masura mentinute comparativ cu nivelul din martie. In cateva cazuri, expunerile au scazut temporar sub nivelul agreat. Aceste banci si-au reinnoit intentia sa actioneze pentru a indeplini aceste conditii. In acest context, bancile au scos in evidenta nevoia de a fi puse la dispozitie instrumente de investitii adecvate", se mai spune in comunicatul Fondului.

De asemenea, participantii la intalnire au fost informati despre situatia discutiilor dintre FMI, Comisia Europeana si autoritatile din Romania, legate de revizuirea programului de sustinere a balantei de plati.

"Programul ramane in vigoare. Discutiile vor continua in saptamanile viitoare si o alta misiune va reveni la Bucuresti imediat ce situatia politica va fi clarificata, pentru a incheia cu succes revizuirea", se arata in comunicat.

Participantii la intalnirea de la Bruxelles au recunoscut rolul pe care coordonarea bancilor l-a jucat in prevenirea unei crize mai pronuntate in Romania, in contextul unui mediu economic dificil.

"Angajamentul bancilor mama, impreuna cu sprijinul financiar al institutiilor internationale, vor ajuta sistemul bancar sa reziste mai bine scaderii actuale si economia sa revina la un traseu sustenabil", au conchis participantii la intalnirea de la Bruxelles, citati in comunicatul Fondului.

Cele 9 banci -mama semnasera la inceputul lunii august, scrisori de angajament pentru mentinerea nivelului expunerii pe piata romaneasca si a ratei de adecvare a capitalului de peste 10%.

Bancile care au semnat acordurile sunt Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank, Piraeus Bank si UniCredit.