Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Datoria publica a Romaniei a crescut cu 27,6% in primele noua luni

Datoria publica a Romaniei a crescut cu 27,6% in primele noua luni ale anului, ajungand la 140,08 miliarde de lei. Aceasta reprezinta peste 28% din Produsul Intern Brut, estimat pentru acest an la 498,96 miliarde de lei. La sfarsitul anului trecut, datoria publica era de 109,75 miliarde lei, reprezentand 21,78% din PIB, in vreme ce in august, datoria era de 138,20 miliarde de lei, adica 27,70% din PIB-ul estimat. Ponderea datoriei nenegociabile a scazut de la 74,30% la finele anului trecut, la 61,40% in luna septembrie, in vreme ce datoria negociabila are o pondere de 38,60%.

Cea mai mare parte a datoriei publice a fost contractata prin imprumuturi de stat, urmata de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat. De asemenea, 6,92% din datoria publica a fost contractata prin eurobonduri, 0,07% prin leasing financiar, iar 23,96% prin alte surse.

Ucraina vrea sa dubleze pretul tranzitului de gaze rusesti spre Europa

Pretul tranzitului de gaze rusesti spre Europa prin Ucraina se va dubla in 2010, declara premierul ucrainean Iulia Timosenko, inaintea intalnirii cu Vladimir Putin.

Tariful actual este de 1,7 dolari pentru transportarea a 1.000 de metri cubi de gaz pe 100 de kilometri.

Timosenko se va intalni cu Putin joi la Ialta, cu ocazia unei reuniuni a premierilor din CSI. Problema gazelor va figura in centrul agendei discutiilor.

La inceputul anului, europenii au fost afectati de intreruperea gazelor rusesti din cauza unui conflict intre Kiev si Moscova. Un sfert din gazul consumat in UE provine din Rusia, dintre care 80% trece prin Ucraina.

Aurul depaseste pentru prima data pragul de 1.150 dolari pe uncie

Pretul aurului a depasit pentru prima data pragul de 1.150 dolari pe uncie pe piata londoneza a metalelor pretioase, dupa datele peste asteptari privind inflatia din SUA si dupa ce banca centrala a insulelor Mauritius a anuntat ca a cumparat aur, la fel ca India si Sri Lanka.

Aurul este sustinut si de deprecierea dolarului, pana la cotatii apropiate de 1,5 dolari/euro.

Un alt factor de sustinere pentru metalul galben este tendinta bancilor centrale din lume de a-si mari rezervele de aur. Luni, Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a vandut 2 tone de aur bancii centrale din Insulele Mauritius, la mai putin de doua saptamani dupa ce vanduse 200 de tone de aur Indiei, pentru circa 6,7 miliarde dolari.

La final principalele repere economice ale zilei:

Asatazi are loc o conferinta organizata de reprezentanta Comisiei Europene si Institutul European din Romania. Tema este: 'Depasirea crizei economice si financiare. Valorificarea oportunitatii de a reforma economia mondiala'

Si tot astazi are loc ceremonia semnarii contractelor de finantare pentru primele sase din cele 14 proiecte din Programul Operational Sectorial 'Cresterea Competitivitatii Economice'