Desi oficial se sustine ca in 2010 nu vor fi marite nici Taxa pe Valoarea Adaugata si nici cota unica, oficialii MEF au calculat impactul unei modificari cu un punct procentual a TVA. "Nu pot sa va spun care au fost rezultatele, dar va confirm ca asemenea simulari au fost facute de colegii mei din Direcţia generală de analiză macroeconomică şi politici financiare. Chiar eu am cerut aceste simulari. Dosarul il am la mine, dar nu stiu daca va pot da cifrele. Va rog sa ii intrebati pe colegii de la Directia de analiza", au declarat surse din MFP. UPDATE . Oficialii MFP au revenit telefonic, precizand ca nu se va mari TVA., ca exercitiile au avut loc si in sensul scaderii dar ca politica fiscala nu prevede in niciun caz o majorare de TVA. Dealtfel, potrivit unui comunicat remis redactiei, Ministerul Finantelor Publice isi reafirma pozitia potrivit careia proiectul legii bugetului pentru anul 2010 nu prevede majorarea nivelui TVA sau a cotei unice.

"Datoria mea este sa fac toate analizele si sa iau deciziile cele mai bune. Asemenea exercitii se fac, fara ca ele sa insemne ca in mod necesar, TVA va creste", au precizat rusele citate.

Ele au declarat insa ca simularile au mai degraba caracterul unui "exercitiu" si ca Finantele nu intentioneaza sa ridice fiscalitatea.

Consilierul Guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat si el in cadrul unui seminar desfasurat joi, ca este "foarte posibil sa nu nu avem cum sa nu crestem taxele si impozitele, date fiind actualele conditii economice din Romania".

Conform secretarului de stat din Finante, Gratiela Iordache, reducerea cheltuielilor bugetare pe care Guvernul intentioneaza sa il puna in practica ofera suficient confort "cat sa nu crestem nivelul TVA". Iordache mai spune ca in 2010 nu vor fi nici rectificari bugetare, din cauza "ochilor europeni" care sunt atintiti asupra economiei, si carora "nu le plac rectificarile dese".